( Video) SCANDAL URIAŞ ÎN PRIMĂRIA SG. BĂI: Oieri contra Traian Ogâgău. A INTERVENIT POLIŢIA

Tensiunile dintre cei peste 100 de oieri din zona Sângeorz Băi şi primarul Traian Ogâgău au atins ieri punctul culminant. O parte din fermieri  au ajuns la Ogâgău în birou şi l-au agresat fizic, fiind în prealabil agresaţi verbal.  Adunarea Generală a Crescătorilor de Ovine şi Caprine îi cere primarului Ogâgău să respecte înţelegerile făcute şi să semneze adeverinţele necesare pentru depunerea cererilor de sprijin la Agenţia de Plaţi şi Intervenţii pentru Agricultură. Poliţia a fost nevoită să intervină şi să potolească spiritele. Traian Ogâgău refuză în continuare să semneze respectivele adeverinţe.

 Scandal de proporţii ieri după-amiază în biroul primarului oraşului Sîngeorz Băi, primarul Traian Ogâgău fiind sechestrat câteva ore de către o parte din oierii cu care edilul oraşului staţiune a intrat în conflict. Motivul este unul cât se poate de pragmatic: că primarul Traian Ogâgău refuză să elibereze adeverinţele necesare pentru depunerea cererilor de sprijin la Agenţia de Plaţi şi Intervenţii pentru Agricultură.

În acest context , poziţia primarului Traian Ogâgău este cât se poate de clară şi obiectivă. El le cere oierilor să lucreze, în continuare, cu primăria în baza unui contract de concesiune semnat cu o formă asociativă a celor peste 200 de crescători de oi şi capre din zonă. Ogâgău recunoaşte că oamenii au dreptate, dar că nimeni nu îşi permite să se joace cu fondurile europene: Oierii trebuie să înţeleagă că pentru spirijinul cuplat care vine de la APIA, au şi obligaţii, nu numai drepturi.

În momentul intervenţiei poliţiei, oierii îi cer primarului Traian Ogâgău să le spună official că refuză le semneze respectivele adeverinţe.

Contactat telefonic, primarul Traian Ogâgău spune că le-a făcut oierilor plîngere penală la poliţia oraşului Sîngeorz Băi. Cu toate acestea, membrii Asociaţiei  Crescătorilor de Ovine şi Caprine spun că vineri, 7 aprilie, vor organiza un miting de protest în faţa primăriei.

CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN URMĂ CU O LUNĂ DE ZILE

Crescătorii de oi şi capre din zona Sângeorz Băi, Cormaia şi valea Borcutului s-au întâlnit marţi după-amiază în cadrul unei Adunari Generale pentru a lua mai multe decizii în ceea ce priveşte relaţia cu primăria oraşului-staţiune. Întâlnirea a avut loc după ce reprezentanţii acestei asociaţii s-au plâns prefectului de faptul că primarul Traian Ogâgău refuză să eliberere adeverinţele necesare pentru depunerea cererilor de sprijin la Agenţia de Plaţi şi Intervenţii pentru Agricultură.

Poziţia primarului Traian Ogâgău este cât se poate de clară şi obiectivă. El le cere oierilor să lucreze, în continuare, cu primăria în baza unui contract de concesiune semnat cu o formă asociativă a celor peste 200 de crescători de oi şi capre din zonă. Ogâgău recunoaşte că oamenii au dreptate, dar că nimeni nu îşi permite să se joace cu fondurile europene: Oierii trebuie să înţeleagă că pentru spirijinul cuplat care vine de la APIA, au şi obligaţii, nu numai drepturi.

TRAIAN OGÂGĂU: “ Eu am susţinut şi susţin în continuare că munţii se pot concesiona doar la o formă asociativă, asta pentru a avea o evidenţă, un inventor al stânilor, al drumurlor, mă rog, a locurilor unde se păşunează. De ce? E simplu: drumurile trebuie întreţinute, stânile ţinute în ordine, păşunile curăţate. În acest moment, toate aceste lucruri nu există. Dacă le fac încă un contract pe 5 ani, atunci dezastrul ba fi şi mai mare. Ei nu văd decât bani, bani şi numai bani. Oierii trebuie să înţeleagă că au şi obligaţii, nu doar beneficii, mai ales că e vorba de fonduri europene”, spune primarul Ogâgău.

Traian Ogîgău mai arată că oierii, pe bună dreptate, nu mai au încredere în niciun fel de formă asociativă, dorindu-şi ca banii de la APIA veniţi prin intermediul sprijinului cuplat zootehnic să le intre în conturile personale, şi nu în cele ale asociaţiei: “ Eu şi consiliul local nu pot să discute cu cei peste 200 de oieri, ei trebuie să rămână în cadrul unei asociaţii pentru a putea derula contractele de concesiune. Îmi doresc ca această asociaţie să lucreze în favoarea membrilor, adică să împartă fondurile echitabil, aşa cum prevede legislaţia în vigoare”, susţine Traian Ogâgău.

CE SPUN OEIRII?

Strânşi acasă la Traian Niculaie, oamenii spun că vor merge până în pânzele albe în ceea ce priveşte relaţia cu primăria Sîngeorz Băi. Eu cred că legea îl va oblige să semneze adeverinţele, iar dacă nu o face, atunci e vorba de abuz în serviciu, susţine Traian Niculaie

“ Cu primarul Ogâgău ne întâlnim şi ne tot certăm şi ne hărţuim din toamna anului trecut. De atunci îi cerem să semneze prelungirea contractului de concesiune a păşunilor. Ar trebui să se dea după noi, că nu are altă posibilitate, noi suntem cei care muncim, nu el, el vrea să primească totul de-a gata, dar nu se poate aşa ceva. Eu am 300 de oi şi 13 hectare de teren, am stână, păi ce crede că eu renunţ la banii mei?”, se întreabă retoric Traian Niculaie.

Concluzia întâlnirii celor peste 100 de oieri o trage preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine  şi Caprine, Leon Cristurean.

LEON CRISTUREAN: “ Eu mă gândesc că lucrurile se vor rezolva şi că vom ajunge la consens cu Traian Ogâgău. E dreptul nostru! Dacă primarul va refuza, atunci vom ajunge în instanţă”.

Sprijinul cuplat pentru ovine (SCZ) se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 150 și 500 capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar. Excepție fac crescătorii de ovine din localitățile din zona montană, aceştia  putând să solicite SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar. Prin comparație cu ajutorul național tranzitoriu (ANT 9), care are un cuantum de 5,59 euro/cap de oaie/an, sprijinul cuplat are o valoare mult mai mare, 27,06 euro/cap de oaie/an. Cuantumul este stabilit pentru 2016.

CONDIȚII DE ELIGIBILITATE

Ca să fie eligibili la plată, fermierii care solicită SCZ trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
b) animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de maximum 8 ani la femele, respectiv 6 ani la berbeci, la data limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări;
c) efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat și înregistrat în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) la data-limită de depunere a cererii unice de plată;
d) să dețină registrul individual al exploatației completat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004;
e) animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie menținute pe o perioadă de reținere de 100 de zile de la data- limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări, în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA menționată/menționate în cerere;
f) berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei;
g) efectivul de femele ovine înscrise registrul genealogic al rasei pentru care se acordă SCZ respectă raportul de sexe de minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiași rase la 35 de femele ovine;
h) efectivul de femele ovine neînscrise într-un registru genealogic pentru care se acordă SCZ respectă raportul de sexe de minimum un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine.

Solicitanții cu un efectiv mai mare de 500 de capete femele ovine și/sau berbeci beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete femele ovine și/sau berbeci.

Sunt eligibile la plată inclusiv animalele care în perioada celor 100 de zile au intrat sau au ieșit în/din exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de același beneficiar sau în/din exploatațiile asociațiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru pășunat.

https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1829961140588147/

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5