( Video) Parcul municipal devine Parcul Regele Mihai! La centenarul naşterii Majestăţii Sale, un bust a fost dezvelit la Bistriţa!

Comunitatea bistriţeană a marcat, în 25 octombrie, centenarul nașterii ultimului monarh al României, Regele Mihai I, prin dezvelirea unui bust al suveranului în Parcul care a primit denumirea oficială "Regele Mihai I". Un eveniment festiv a fost organizat de municipalitate, invitaţiei transmise de primarul Ioan Turc şi Consiliul Local Bistriţa răspunzând prefectul Stelian Dolha, subprefectul Decsei Atilla, vicepreşedintele CJ – Camelia Tabără, şefi de instituţii deconcentrate, inspectori şcolari, consilieri judeţeni şi locali, membri şi simpatizanţi ai Clubului Monarhiştilor Bistriţeni.
După intonarea Imnului Naţional, bustul Regelui Mihai I a fost dezvelit de primarul Bistriţei – Ioan Turc, prefectul Stelian Dolha, col. Cornel Scurt – comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” şi dr. Marius Pop de la Clubul Monarhiştilor Bistriţeni. Slujba de sfinţire a fost oficiată de protopopul ortodox Alexandru Vidican, protopopul greco-catolic Ioan Frişan, pr. Cristian Marţian de la garnizoana Bistriţa şi protopopul romano-catolic Gered Peter.
În numele Clubului Monarhiştilor Bistriţeni a vorbit dr. Tiberiu Podani. „Orice cuvânt păleşte în faţa evenimentului în sine. Vreau să aduc gratitudinea din partea Clubului Monarhiştilor pentru cei care au făcut posibil acest eveniment deosebit, care este o recunoaşterea firească a ceea ce a fost şi este pentru noi Regele Mihai I al României. Mulţumesc domnului primar Ioan Turc, membrilor Consiliului Local Bistriţa, managerului Palatului Culturii – Gavril Ţărmure, autorului acestui bust – prof. univ. dr. Alexandru Păsat (Cluj-Napoca), şi tuturor celor care au contribuit ca acest eveniment să fie posibil astăzi la 100 de ani de la naşterea Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României. Mulţumesc membrilor Cluburilor Lions şi Lions Siebenburgen şi Cluburilor Rotary care au pus umărul pentru ca acest eveniment să se desfăşoare, în condiţii demne şi faste”, a declarat Tiberiu Podani.
În discursul său, acesta a punctat că Regele Mihai I a fost ultimul monarh al românilor, care a slujit cu onoare, demnitate, loialitate şi credinţă poporul român. „A fost aproape de români, din tot sufletul şi din toată inima lui, un rege născut pe pământ românesc, care a trăit o mare parte a vieţii pe pământ românesc şi care este îngropat tot pe pământ românesc. (....) Emblematic pentru români este Discursul-testament la împlinirea vârstei de 90 de ani, rostit de Majestatea Sa în Parlamentul României. Multe lucruri sunt de învăţat din acest testament, care să reprezinte pentru noi un ţel, un imbold şi un mod de viaţă: O ţară, un popor nu are viitor, dacă nu are morală, credinţă şi memorie”, a adăugat Tiberiu Podani.
Reprezentantul Clubului Monarhiştilor Bistriţeni a amintit şi de vizita Regelui Mihai I şi a Reginei Ana, la Bistriţa, în 1997 prin grija primarului de atunci, Pavel Popescu.
Primarul Ioan Turc a adăugat că, la 100 de ani de la naşterea Majestăţii Sale, comunitatea bistriţeană îl omagiază prin atribuirea numelui de Regele Mihai Parcului municipal şi prin dezvelirea unui bust. „Regele Mihai a fost un om de un uriaş bun simţ, un om de o nobleţe desăvârşită şi un caracter dincolo de orice îndoială. (...) Sunt mândru că sunt bistriţean şi sunt mândru că aparţin unei comunităţi de oameni vrednici, de oameni frumoşi, cu adevărat civilizaţi, români patrioţi şi creştini. Fie binecuvântată în veci memoria Majestăţii Sale”, a declarat Ioan Turc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5