( Video) Mii de nuntaşi şi alaiuri de peste mări şi ţări la „Nunta Zamfirei”

Zile pline de culoare la Bistriţa, unde Zamfira şi Viorel s-au bucurat de oaspeţi de peste mări şi ţări la nunta lor. Mulţime de bistriţeni au participat atât la animaţiile ce au avut loc în diverse zone ale municipiului, cât şi la spectacolele din Piaţa Palatului Culturii. Aici, aproape de statuia lui George Coşbuc, care parcă privea şi el scena şi admira frumuseţea jocurilor internaţionale, bistriţenii au venit cu miile, dovedind, în frunte cu primarul Ovidiu Creţu şi directorul festivalului – Dorel Cosma, că sunt bune gazde.
Ziua de sâmbătă a debutat cu participarea la ceremonia dedicată Zilei Imnului României, la statuia celui care a dat versurile acestuia, bistriţeanul Andrei Mureşanu.
Animaţia din Parcul Municipal i-a antrenat pe bistriţeni, care au învăţat jocurile diferitor popoare. Pe scenă au evoluat mai întâi membrii ansamblului „Cununiţa” al Palatului Culturii Bistriţa, conduşi de tânărul instructor Paul Muntean, care a dovedit că avem o pepinieră frumoasă de dansatori la Bistriţa. A urmat grupul din Franţa, care a prezentat câteva cântece tradiţionale. Ansamblul „Regional” din Polonia a impresionat nu doar prin bogăţia coloristică a broderiilor şi a ornamentelor costumelor, ci şi prin evoluţie, dansurile lor fiind bine primite de către public. Nu putea lipsi nici de la această ediţie Grecia, cu care Bistriţa are o relaţie mai deosebită, prin Meny Papanicolau, Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa, şi membru al IGF. De această dată au fost prezenţi artiştii din Marissa, care au pus în scenă moştenirea culturală a străbunilor, bistriţenii bucurându-se inclusiv de renumita muzică a filmului „Zorba grecul”.
Cu siguranţă, una dintre surprizele acestei ediţii a fost prezenţa Vietnamului, care a venit la eveniment împreună cu ambasadorul României în Vietnam, Valeriu Artemi, şi cu ambasadorul Vietnamului la Paris, Nguyen Ngoc Son. Făcând parte din Teatrul Naţional din capitala Hanoi, ansamblul a adus în faţa bistriţenilor nu doar tradiţiile din Vietnam, ci şi surprize deosebite, cântând Ciocârlia, dar şi Imnul festivalului, dovcedindu-şi astfel profesionalismul şi arătându-şi experienţa prin participarea de-a lungul vremii la evenimente în peste 100 de ţări, de unde s-au întors acasă cu o serie de trofee.
Seara de sâmbătă s-a încheiat cu evoluţia Serbiei, artiştii din ţara vecină având ritm şi armonie în tot ceea ce au prezentat în faţa bistriţenilor, care i-au recompensat cu aplauze.
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1887256324858628/
Duminică, artiştii au participat la slujba arhierească oficiată de mitropolitul Andrei la Panteonul bistriţenilor, în prezenţa a peste 1000 de tineri ortodocşi din Mitropolia Clujului. De asemenea, artiştii din Polonia au fost prezenţi la Rapsodia Trişcaşilor din Leşu, iar cei din Grecia la Festivalul din Sânmihaiu de Câmpie. Seara, la scena din Piaţa Palatului Culturii au urcat pe scenă artiştii din Turcia, câştigători de trei ori ai competiţiei universitare din ţara de origine, toţi studenţi ai Conservatorului de stat la secţia dansuri populare. Ritmul de tobe şi dansurile orientale i-au atras ca un magnet pe bistriţeni, ca de fiecare dată Turcia fiind la înălţime. A urmat, din nou Vietnamul, cu alte surprize pentru bistriţeni, iar apoi India, care a adus în faţa bistriţenilor moştenirea culturală de 5000 de ani. Bineînţeles că şi aceste momente au fost ca o pată de culoare pentru festival, ritmurile indiene arătându-ne că vorbim de o expresie artistică atât prin avalanşa mişcărilor corporale, cât şi prin gesturile mâinilor şi privirile sugestive, dansurile fiind ca o ofrandă în mod necondiţionat divinului.
Seara a încheiat-o ansamblul din Ucraina, câştigători ai Festivalului universal pentru tineret şi studenţi din Moscova, dar şi a trofeului „Colierul de aur” din Dijon, Franţa. Compoziţiile coregrafice s-au bazat pe dansuri populare din diferite regiuni ale Ucrainei, arătându-ne adevărata şcoală de balet care este în ţara vecină.
Ziua de luni este dedicată Galei finale a festivalului, unde fiecare formaţie îşi va prezenta din nou tradiţiile, focul de artificii luminând bolta Bistriţei, dând de veste că aici a fost o nuntă ca-n poveste, cum nu mai este nicăieri.
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1887204924863768/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5