Credincioşii şi-au spus pentru prima dată, la Biserică, Hristos a Înviat !

( Video) După săptămâni în care a fost interzis, ploaia nu i-a oprit pe oameni să meargă la biserică. Jandarmii s-au asigurat că respectă regulile: masca de protecție şi distanţarea

După săptămâni în care a fost interzisă, în stare de urgenţă, participarea la Liturghie, chiar şi la Înviere şi la slujbele de Paşti, ploaia nu i-a oprit, azi, pe oameni să meargă la biserică. La sate sau la oraşe, oamenii şi-au spus pentru prima dată la Biserică Hristos a Înviat ! Şi-au plecat genunchii şi s-au rugat pentru ţară şi pentru cei dragi. Le era dor de întâlnirea cu Hristos, de biserică. Aţa cum spunea pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană: "Casele noastre nu sunt biserici. Greşeală totală în astfel de exprimare, indiferent din partea cui vine. Eu nu am fost de acord cu aşa ceva. Casele noastre pot fi case de rugăciune, pot fi case de comuniune spirituală, dar în nici într-un caz biserică, pentru că biserică este doar acolo unde se celebrează euharistia, adică liturghia, unde Hristos cel jertfit era mereu actualizat pe altar. Să nu ne obişnuim cu ideea, pentru că aici este pericolul mare de care eu mă tem, vizavi de ceea ce spuneam înainte de precedent, să nu ne obişnuim cu ideea, să nu cochetăm cu ea, că iată, ce bine este, casele noastre sunt biserici, stăm acasă, ne uităm la liturghie, ascultăm radioul, stăm pe fotoliu, mai bem o cafea, ne mai uităm unde a ajuns liturghia. Atenţie mare la acest lucru, iubiţi creştini. Să mergem în biserici şi să înţelegem că în viaţa noastră biserica locul şi biserica este aceea în care este celebrată jertfa euharistică a Mântuitorului Hristos şi nu în casele noastre. Să nu ne obişnuim cu ideea şi să nu rămâneţi acasă spunând că e mai comod acasă decât să mergem la biserică". Şi credincioşii au ascultat. Am văzut lacrimi pe ochii bunicilor noastre, care şi-au împreunat mâinile şi au mulţumit Domnului pentru această zi. Oamenii au fost foarte cuminţi, au respectat măsurile, s-au rugat şi apoi s-au îndreptat cu sufletul plin de bucurie spre casele lor.
Şi jandarmii Detașamentului 1 Mobil Bistrița au fost la datorie, asigurând măsurile de ordine publică pentru siguranța cetățenilor, la bisericile din Bistriţa. Şi ei sunt credincioşi, s-au rugat în acelaşi timp cu oamenii şi şi-au făcut cruce.
Conform noilor reglementări, acestea pot fi ascultate afară, iar cei care doresc să participe la acestea trebuie să poarte mască de protecție. De asemenea trebuie păstrată o distanță de 2 m între persoane. Aceste măsuri au fost stabilite în contextul instituirii stării de alertă, prin Hotărârea nr. 24 din 14.05.2020 a Guvernului României – Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Comentarii

18/05/20 11:31
Vizitator

In cartea sa "LETTRE À UN RELIGIEUX", scriitoarea franceză Simone Weil spunea următoarele: "Biserica nu e în chip desăvârsit pură decât într-o singură privintă: ca păstrătoare a Tainelor. Ceea ce e întru totul desăvârsit nu e Biserica, ci trupul si sângele lui Christos de pe masa altarelor."
Pe la mijlocul lunii martie, odată cu declansarea stării de urgentă in România, cauzată de pandemia COVID-19, s-a luat si decizia suspendării slujbelor din interiorul bisericilor. IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei le-a adresat atunci credincioşilor un mesaj in care spunea: „Pe neaşteptate, iată-ne în afara sfintelor biserici din pricini pe care Dumnezeu le ştie cu certitudine şi întru totul. Noi le intuim, credem că sunt unele sau altele, singur Dumnezeu ştie de ce, pentru ce, până când şi în ce mod vom săvârşi în continuare sfintele slujbe. Că suntem înăuntrul bisericii sau în afara ei, pe ger sau pe arşiţă, aceste lucru contează, dar nu esenţial. Fundamental este să nu se oprească săvârşirea sfintei şi dumnezeieştii liturghii“. Îndemnul IPS Teofan a fost acela ca fiecare creştin să îşi transforme să își transforme propria casă în biserică. Casele crestinilor să devină astfel locuri dedicate rugăciunii, sau nu mai fie „locuri în care domneşte televizorul, alte gânduri şi alte preocupări“.
Fără a-l contrazice pe Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, opinia pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca usor diferită : "Casele noastre nu sunt biserici. Greşeală totală în astfel de exprimare, indiferent din partea cui vine. Eu nu am fost de acord cu aşa ceva. Casele noastre pot fi case de rugăciune, pot fi case de comuniune spirituală, dar în nici într-un caz biserică, pentru că biserică este doar acolo unde se celebrează euharistia, adică liturghia, unde Hristos cel jertfit era mereu actualizat pe altar".
Prin urmare, biserica ascunde în sine "misterul credintei" si deci nu poate fi înlocuită ca loc de rugăciune cu nimic altceva. Asa se explică dorul de biserici al credinciosilor după relaxarea măsurilor impuse prin ordonantelor militare din perioada stării de urgentă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5