Victoria Fătu Nalaţiu - inclusă în dicţionarul personalităţilor române

Scriitorul Constantin Toni Dârţu, preşedintele Ligii Scriitorilor, Filiala Moldova, a ajuns cu ampla lucrare „Personalităţi române şi faptele lor – 1950-2000” la volumul al 36-lea. Dicţionarul enciclopedic cuprinde peste 1000 de personalităţi marcante din 32 de domenii care s-au remarcat în România şi în alte 16 ţări străine. Găsim 25 de academicieni români, doctori honoris causa, profesori universitari, doctori, mari artişti, scriitori renumiţi, importante feţe bisericeşti. Este de ajuns să amintim doar câteva dintre personalităţi, pentru a ne convinge de valoarea documentară peste timp a acestei ample lucrări: mitropoliţii Bartolomeu Anania, Nicolae Corneanu, Andrei Andrecuţ, Antonie Plămădeală, academicienii Ioan Haulică, Ioan Munteanu, Gheorghe Benga, Leon Dănăilă, artiştii Constantin Brâncuşi, Ştefan Popa Popa’s, Geo Saizescu, Ernest Maftei, scriitorii Nicolae Labiş, Grigore Vieru, Adrian Păunescu etc. Cartea prezintă oameni adevăraţi, car au marcat ultima jumătate de secol, eroi reali ai timpului nostru care şi-au construit cariera pe un drum lung şi anevoios.

Constantin Toni Dârţu reuşeşte să ne lase o moştenire istorică, la care se va face trimitere de acum peste ani şi ani pentru că fiecare personalitate este prezentă în antologie cu bogata activitate pe care a întreprins-o, atât în ţară, cât şi peste hotare, pentru că aceşti oameni sunt adevăraţi ambasadori ai României.

Volumul 36 ne prilejuieşte întâlnirea cu artistul complex Victoria Fătu Nalaţiu, bistriţeanca care a impresionat de curând mapamondul prin amplul proiect HAIKU „Stropi de rouă”. Într-o prezentare de excepţie, care debutează cu povestea frumoasei din Domneşti care ajunge un cunoscut pictor, scriitor şi profesor, facem cunoştinţă cu complexitatea artei, dar şi cu activitatea marcantă a Victoriei Fătu Nalaţiu care, anul acesta, pe scena Centrului Cultural Municipal, a fost declarată „Femeie europeană” – puternică, credibilă, întreprinzătoare, un adevărat om care ne-a reprezentat cu succes la Parlamentul European din Bruxelles. Activitatea de la Biblioteca Grupului Şcolar „Grigore Moisil”, care astăzi îi poartă numele, dar şi de la Asociaţia Bibliotecarilor din România, cercul de grafică şi pictură, cărţile, pictura creionează, în peste 60 de pagini, portretul Victoriei Fătu Nalaţiu. Partea ilustrată prezintă, precum o grădină a sufletului, în clişee imortalizate la diverse activităţi din ţară şi străinătate, un bogat program cultural semnat de doamna Victoria Fătu Nalaţiu. O întâlnire cu arta prin intermediul unei personalităţi inclusă, iată, în rândul celor mai importante personalităţi româneşti din ultimii 50 de ani.

Din judeţul nostru a mai fost prezentă într-unul din volumele anterioare doamna cântecului năsăudean, Valeria Peter Predescu, pe care artista Victoria Fătu Nalaţiu a nemurit-o într-o lucrare care ne va aminti peste timp de arta frumosului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5