Vicepreşedintele Ioan Ţintean: Taxa de depozitare, de 80 lei/tonă, o penalitate care trebuie plătită de operator

Vicepreşedinntele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, susţine că taxa de depozitare de 80lei/tonă, care reprezintă de fapt o penalitate pentru neatingerea obiectivului de reciclare de către România, trebuie suportată de cei care nu oferă condiţiile specifice pentru populaţie, în speţă de operatorii economici de salubrizare.

          „Interesul nostru este să explicăm cetăţenilor ce este această taxă şi care devine exigibilă cu luna ianuarie, 1 ianuarie. Dacă n-o făceam (n.n. – adopătarea unei hotărârei de Consiliu Judeţean), eram buni de plată, pentru că Fondul de Mediu ar fi putut să vină să pună sechestru pe fondurile proprietarului Centrului de management. Ea nu trebuie privită ca o taxă, ea trebuie privită ca o penalitate pentru cei ce nu-şi ating ţintele de reciclare. (...)

Prin urmare, penalitatea trebuie pusă în sarcina celui care nu-şi face treaba, deci a operatorului, fără echivoc, pentru că operatorul, trebuie să vină cu utilajele de specialitate, cu pubele de specialitate, cu saci coloraţi, aşa cum s-a mai spus la început , şi dacă îşi face treaba bine şi UAT-ul (n.n. – unitatea administrativ teritorială) nu pune umărul, iar poluatorul, adică cetăţeanul nu respectă ceea ce spune operatorul, atunci suntem îndreptăţiţi să penalizăm unitatea administrativă. Dacă nu, plăteşte cel care nu-şi face treaba, adică operatorul. Lucrurile sunt foarte clare”, a declarat vicepreşedintele CJ, în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean.

Ioan Ţintean a precizat că, din curiozitate, l-a întrebat pe primarul comunei Urmeniş câte tone de deşeuri „a dat anul trecut spre Centrul de management”. „Mi-a spus: 120 tone. Adică 10 tone/lună, din care ţinta de reciclare ar fi fost, după proiectul ordonanţei, 20% pentru anul 2017. Din 10 tone, pentru două trebuia să facă reciclare. Dacă nu face reciclarea decât pe o tonă, distinsa primăria ar trebui să plătească 80 lei, pentru o tonă. Ne speriem că mare minune se întâmplă cu această taxă”, a menţionat vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Acesta a menţionat că viceprim-ministrul Sevil Shhaideha precizat  la Bistriţa că şi-a dat avizul pe textul ordonanţei de urgenţă şi că actul ar fi trebuit să fie pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern din această săptămână.

„Ştiu precis că se duc lupte acerbe între operatori, că fac front comun, şi ei insistă să plătească UAT-urile, dar, din punctul de vedere al modului în care este propusă, pentru noi  este foarte clar. Adică, operatorii care colectează şi transportă trebuie să îşi facă treaba. Nu este o mare minune pentru 2017, că va apăsa atât de grav pe umerii noştri”, a mai spus Ioan Ţintean.

 ***

Consiliul Judeţean a adoptat, în 25 ianuarie, o hotârâre privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea prevederilor art. 9, alin. (1), lit. c) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul de Mediu, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările și completările ulterioare. În fapt, hotărârea prevede că Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor are obligaţia să declare şi să plătească la Fondul de Mediu taxa de 80lei/tonă de deşeuri, bani pe care compania îi va încasa de la unităţile administrativ-teritoriale, prin intermediul Supercom. Fiecare consiliu local din judeţ urma să decidă dacă plăteşte suma din bugetul local sau o include în taxa către populaţie.

Primăria Bistriţa a formulat chiar o plângere prealabilă pe acest subiect, care a fost respinsă de plenul CJ.

Soluţia ar putea venbi tot de la nivel central, nu doar pentru Bistriţa-Năsăud, ci pentru toată ţara. Ministerul Mediului a supus în această perioadă dezbaterii publice un proiect de Ordonanţă de urgență a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, publicat pe site-ul autorităţii centrale.

         Astfel, prin art.I pct.1 se propune modificarea în regim de urgenţă a taxei reglementată la art. 9 alin. (1) lit. c), după cum urmează: ”o contribuţie, datorată de operatorii economici care asigură serviciul de salubrizare al localităţilor şi de unităţile administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, care realizează în regim propriu salubrizarea localităților, care încredinţează deşeuri municipale nepericuloase şi deşeuri inerte în vederea eliminării finale prin depozitare, în cuantumul prevăzut în anexa nr.2, pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri corespunzătoare obiectivelor minime privind deşeurile prevăzute în anexa nr. 2.1 şi cantităţile de deşeuri efectiv reciclate.

*** 

În România se generează anual aprox. 6 mil. tone de deșeuri, deci fiecare cetățean generează în medie 350 kg/an (aprox. 0,35 tone/an). În condițiile aplicării taxei la nivelul de 80 lei/tonă, fiecare cetățean ar plăti o taxă pentru depozitarea deșeurilor de aprox. 2,5 lei/lună/pers, pe lângă existenta taxă de salubrizare, care la nivelul țării este cuprinsă între 2 și 9 lei/lună/pers. Acest fapt ar conduce la dublarea, în unele cazuri, a cuantumului taxelor legate de gestionarea deșeurilor care trebuie plătite de cetățean, se arată în referatul proiectului de ordonanţă de urgenţă.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5