Vezi ce suprafeţe de livadă şi de vie mai sunt în Bistriţa-Năsăud!

La nivelul judeţului nostru, suprafaţa  ocupată de cultura de viţă-de-vie nu depăşeşte 437 hectare, producţia medie, înregistrată anul trecut, fiind de 3.02 tone/hectar.

La nivelul judeţului se gestionează potenţialul de producţie viti-vinicol în conformitate cu cerinţele Registrului plantaţiilor viticole (defrişări, plantări, drepturi de plantare/replantare, transfer drepturi, declaraţii de recoltă, producţie şi stocuri) şi se asigură  respectarea prevederilor legale în vigoare. Astfel,  pe parcursul anului 2014 au fost înregistraţi în Registrul Plantaţiilor Viticole un număr de 4 cultivatori, care au depus cereri pentru suprafaţa de 41 hectare de viţă-de-vie plantată”, precizează directorul executiv Ioan Tabără, de la Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud.

         În Bistriţa-Năsăud, suprafaţa ocupată de livezi este de 8371 hectare, din care pe 6251 hectare sunt meri (producţia medie de 8,19 tone/hectar), pe 1305 hectare sunt plantaţi pruni, pe 161 hectare sunt peri tone/hectar), iar 523 hectare reprezintă livezile de cireşi şi vişini.

În pomicultură,  pe parcursul anului 2014, s-a încercat  să se stopeze declinul în acest sector, prin creşterea suprafeţelor cu plantaţii tinere, cu specii şi soiuri de mare valoare, care în final să ducă la creşterea producţiei pomicole; au fost eliberate un număr de 53 de autorizaţii de defrişare, pentru o suprafaţă de 46,0 ha; autorizaţii de plantare pentru  pomii  fructiferi, au fost eliberate pentru un număr de 21,  pentru o suprafaţă plantată de 43,0 ha”, menţionează directorul Ioan Tabără.

         Acum doi ani, Bistriţa-Năsăud se afla pe un …neonorant loc 10, într-un clasament al judeţelor care şi-au pus la pământ livezile şi pepinierele pomicole. Potrivit analizei realizate de jurnaliştii de la Econtext.ro, “dacă în 1990, în Bistriţa-Năsăud erau declarate 12.403 hectare livezi, în 2010 mai erau 8.320 hectare. Diferenţa de 4.083 hectare reprezintă „locurile de case”, cu alte destinaţii, păşuni sau pârloage.

***

Judeţul   Bistriţa - Năsăud  dispune de o suprafaţă agricolă de 293.152 ha, ceea ce reprezintă 55% din suprafaţa totală a judeţului de 535.520 ha.  Suprafaţa  agricolă  aparţine în cea mai mare parte sectorului privat.

Terenul arabil se întinde pe o suprafaţă de 101.566 ha cu o pondere mai însemnată în comunele din zona colinară a Câmpiei Transilvaniei (parte sudică a judeţului), păşunile şi fâneţele naturale se întind pe o suprafaţă de 182.778 ha, suprafaţa de livezi este de 8371 hectare, iar suprafaţa ocupată cu viţă-d-e vie este la această dată de 437 ha, se rată în Raportulde activitate al DAJ BN pentru 2014. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5