Vestitorul Marii Uniri

În biserica ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Beclean a avut loc evocarea ,,Vestitorul Marii Uniri - Episcopul Iuliu Hossu”, prilejuită de împlinirea a 94 de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, care a consfinţit unirea Transilvaniei cu regatul României.
După o Adoraţie Euharistică pr. protopop Felician Neagoş a evidenţiat semnificaţia zilei de 1 Decembrie 1918, moment de bucurie şi împlinire naţională, a subliniat implicarea activă şi rolul important pe care greco-catolicii, prin personalităţile lor politice şi ecleziastice l-au avut în pregătirea şi desfăşurarea măreţului eveniment de la 1 Decembrie 1918. Cel care a fost desemnat să citească ,,Rezoluţia” Unirii a fost tânărul Episcop Iuliu Hossu. Acesta apare în celebra poză a unicului fotograf a evenimentului de la Alba Iulia, Emanoil Mârza, în haine civile, cu pălărie, deoarece venind spre Alba Iulia cu trenul, geamantanul cu veşmintele lui preoţeşti a fost furat la Războieni, când trenul a fost atacat şi jefuit.
Tot la 1 decembrie 1948, prin Decretul 358, Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică) a fost abuziv desfiinţată, scoasă în afara legii, a mai adăugat părintele Felician Neagoş. Pentru noi greco-catolicii ziua de 1 decembrie este scrisă în sufletele noastre cu litere mari, când ea se referă la 1 Decembrie 1918 şi cu litere mici, cu sânge, atunci când ne amintim de 1 decembrie 1948, de decretul amintit, de calvarul Bisericii Blajului..
A urmat o prezentare power point a vieţii şi a activităţii Episcopului Iuliu Hossu, prima parte (,,O viaţă-un destin”) şi a rolului acestuia în înfăptuirea Unirii de la 1 Decembrie 1918 (,,Vestitorul Unirii”), text, imagini realizate de Liuţa şi Ion Radu Zăgreanu, Florin Vale.
Emoţionantă a fost înregistrarea cu vocea Cardinalului reproducând discursul său la Alba Iulia, ţinut înainte de citirea ,,Rezoluţiei Unirii” şi rezoluţia propiu-zisă, înregistrate când înaltul prelat avea 85 de ani.
Manifestarea s-a încheiat prin colinda atât de dragă Episcopului ,,Când încă prunc era Isus”.
A fost o seară emoţionantă, o lecţie de istorie adevărată. Adaug această observaţie deoarece mass-media a escamotat rolul BRUR în realizarea Marii Uniri, l-a decupat pe ,,Vestitorul Unirii”din cunoscuta poză, unde el vorbeşte mulţimii şi va citi ,,Rezoluţia”, primul ei punct fiind: ,,Adunarea Naţională a românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi, prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România…”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5