VERONICA MICLE S-A ÎNTORS ACASĂ

Năsăudeanca VERONICA, prezentă în presa vremii cu poezii, nuvele şi traduceri, a revenit în oraşul natal, de ziua ei de naştere, respectiv 22 aprilie 2018. Casa  părintească din vecinătatea Casei de Cultură -Liviu Rebreanu, opera dragilor ei părinţi Ana şi Ilie, nu mai există, aşa că primirea i s-a făcut la Biblioteca orăşenească ce-i poartă numele, având de faţă oameni de aleasă cultură, serioşi şi responsabili, ce urmăresc prin cultură un viitor naţional sănătos şi responsabil. Cele două bibliotecare, Crina  Ceuca şi  Doina  Lonhardt, au dat profunzime fiecărui amănunt din viaţa şi opera poetei, aducând în faţa participanţilor, a iubitorilor de poezie, cărţile semnate de muza lui Eminescu, pe care le-au reordonat şi au creat o poveste nouă. S-a creat în sala de lectură a bibliotecii, o imagine a gândului ce se păstrează la Năsăud ca un balsam cu recitări şi mesaje ce călătoresc spre nemărginire şi izbucnesc din sufletul  Luceafărului, din dulcea confesiune.

Eminescu recunoaşte  influenţa deosebită pe care Veronica a avut-o asupra sa – „viaţa mea ciudată şi azi şi  neexplicabilă pentru toţi cunoscuţii mei, nu are nici un înţeles fără tine”, iar în poezia „Lumea îmi părea o cifră”, poetul mărturiseşte că până când a întâlnit-o „n-aveam scop în astă lume, nici aveam ce să trăiesc, pentru ca după aceea, începusem s-am în lume ceva ce plătea mai mult decât lumea”.

În partea  a doua a manifestării literare de la Biblioteca orăşenească din Năsăud, conf. univ. dr. Viorel  Hodiş, din Cluj, a prezentat cartea scriitorului  Romulus Berceni, membru în Liga Scriitorilor Români, „EXISTĂ O SOARTĂ”, o adevărată revelaţie, ce înregistrează plăcerea din templul iubirii a celor două personaje: Vali şi Romi. Cartea este capodopera a doi soţi ce au convieţuit împreună timp de 53 de ani, într-o armonie deplină, constituind un model de dragoste, înţelepciune şi esenţă umană ce au trăit într-un mod al echilibrului, înţelegerii şi bucuriei cu darul de a selecta şi valorifica în mod eficient timpul, dând profunzime fiecărui amănunt din viaţa lor cu pasiuni, visuri, idealuri. Au apreciat cartea şi autorul, cu un spirit de dăruire, dragoste faţă de semeni scriitorii: Floarea Pleş, Ioan Seni, Lucreţia Mititean, Gheorghe Pleş, Ana Vaida, Leon Catarig, Nicolae Lup şi Ioan Mititean, ce au schiţat aspecte din realităţile de familie a celor două personaje din cartea prezentată.

Activitatea de la Biblioteca „Veronica Micle” a fost o reuşită, unde iubitorii de frumos şi-au exprimat propriile gânduri într-o unitate de limbă şi creaţie şi o relaţie individ-grup.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5