Veluţ Mureşan s-a născut în vie, acum face pâine şi vin

După ce s-a specializat o vreme în Germania, Veluţ Mureşan a revenit în Lechinţa cu gândul mărturisit de a face pâine, mai ales că fosta brutărie a fost lăsată să mucegăiască şi apoi a dispărut de-a binelea. Aşa cum îi stă bine unui ardelean – encean, cumpătat, încet-încet, cu bani mai puţini dar cu multă muncă, a pus în funcţiune primul malaxor, a copt prima pâine, binecuvântată de preotul paroh, apoi, rând pe rând, afacerea a prins aripi şi, iată, acum zona Lechinţei şi deopotrivă judeţul apreciază calitatea produselor de panificaţie marca Paulaner. Şi cum pâinea face casă bună cu vinul, Veluţ Mureşan s-a gândit să contribuie şi el la a reda Lechinţei faima de odinioară în ale viticulturii. Şi nu a pornit de la zero.
„Pot spune că m-am născut în vie, fiindcă la noi, în Enciu, via are rădăcini de sute de ani, poate de când e satul. Bunicul şi tata, Gavrilă a lui Gigă Croitoru, pe lângă faptul că era un „saboit” (croitor), foarte priceput, tot la fel se pricepea şi la vie. De fapt, toţi encenii au o solidă cultură a viţei-de-vie. Aş menţiona doar faptul că în vremea colectivului, mai marii acelor vremi nu au reuşit s-o defrişeze, aşa că vinul nobil este şi acum pe masa multor săteni de-ai mei. Şi cum de la Enciu la Lechinţa e un drum scurt, treci doar dealul, altădată cu podgorii de viţă nobilă, acum într-o oarecare măsură cu lăstăriş şi vegetaţie sălbatică, Veluţ Mureşan a început cu un Traminer din Savinca, apoi a adăugat alte sole pe care le-a înnobilat cu soiuri de mare calitate. Şi-a mutat apoi şantierul în Cofenberg, o zonă propice viţei de vie (altădată şi de aici se culegeau tone de struguri), unde în urmă cu cinci ani a pregătit trerenul cu eforturi uriaşe, a plantat butaşi aduşi din Austria şi Italia aclimatizaţi la noi şi, astfel, a luat fiinţă o podgorie de toată frumuseţea”.
Primele cantităţi de Muscat, Fetească Albă, Pinor Noir au ajuns deja la vinificaţie. O adevărată sărbătoare în exploataţia viticolă a lui Veluţ Mureşan. Acum mustul fierbe în crama personală. Gânduri măreţe are investitorul nostru, în vie doreşte să-şi amenajeze o cramă, un spaţiu pentru degustări, apoi să-şi extindă plantaţia pentru a face ca şi în această zonă vinul de viaţă lungă să renască.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5