Vasile Vidican şi Aurel Podaru, în vizorul „Făcliei” de Cluj

Sfârşitul anului 2016 a însemnat pentru cei doi bistriţeni amintiţi mai sus tot atâtea cărţi. Primul a alcătuit şi îngrijit antologia critică intitulată: „Aurel Podaru în pagini de istorie literară”, apărută, în luna noiembrie, la Editura Şcoala Ardeleană Cluj-Napoca. Volum comentat deja de scriitorul Mircea Ioan Casimcea, într-o amplă cronică, intitulată „Aurel Podaru – istoric literar”, din care reproducem următorul fragment: „Cum menţionam la începutul recenziei mele, autorul acestei antologii critice este rigurosul şi subtilul critic literar Vasile Vidican, redactor al suplimentului bistriţean intitulat «Răsunetul cultural». Exigent şi autoexigent, el a realizat o carte temeinică de istorie literară, al cărei protagonist este Aurel Podaru, cu preocupările sale de critic şi istoric literar.” Cronica scriitorului turdean a apărut, în luna decembrie 2016, în cotidianul „Făclia”, cel mai longeviv şi mai cunoscut ziar din judeţul Cluj.
Cel de-al doilea conjudeţean al nostru (originar din Tritenii lui Pavel Dan) este Aurel Podaru. În ipostază de poet, de data aceasta! Despre cartea sa, „baladă pentru şcoala de tractorişti” (este, de fapt, a doua sa carte în anul care abia s-a încheiat, prima fiind „Pavel Dan. Bibliografie”, apărută în primăvară, tot la „Şcoala Ardeleană”, în Seria „Bibliographica”) scrie Michaela Bocu, titulara rubricii de CULTURĂ şi redactor şef adjunct al amintitului cotidian care oferă zilnic cititorilor câte două pagini de cultură de foarte bună calitate. Cronica sa, obiectivă şi susţinută de numeroase citate (spre deliciul lecturii), se intitulează „Despre tractoriştii lui Aurel Podaru, numai de bine…”, din care cităm:
„Altă viaţă!, şi-or fi zis şi elevii anului II-c, care, încet dar sigur, se dau pe brazdă. Buni de prins iepuri cu ei, dacă dirigintele lor le-ar fi cerut acest lucru. Relaţia profesor-elev prinde un nou contur la Şcoala de tractorişti din Beclean”, conchide cronicarul de la „Făclia”, în ediţia din 31 decembrie 2016.
Să mai spunem că această carte (ca şi prima, de altfel) a mai fost recenzată de semnatarul rândurilor de faţă, în cotidianul nostru, şi de scriitorul Iulian Dămăcuş în prestigioasa revistă de cultură „Caiete Silvane” (s-a scris şi despre acest lucru tot în „Răaunetul”), care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România şi în fruntea căreia se află scriitorii Daniel Săuca şi Viorel Mureşan. Să sperăm, însă, că vor urma şi alte opinii despre amintitele cărţi. Semnale ar fi în acest sens, după cum ne informează autorii lor.
Aşadar, semne bune anul are!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5