Vasile Dâncu, când poezia se înalţă dintre dealuri

Foto: Camil Hosu

Runcu Salvei a fost în sărbătoare. Dar şi Bistriţa. Poetul Vasile Dâncu a fost în centrul evenimentului de la Galeria „Arcade-24”, prin lansarea volumului de poezii „Cântece”, apărut în colecţia „Opera Omnia” la Editura „TipoMoldova”.
O manifestare sub semnul eleganţei şi a trăirilor curate, la care a participat mulţime de scriitori, dar şi oameni din alte domenii, dornici să se stâmpere cu poezia şi cu cântecul străbun adus de universitarul Grigore Leşe, invitat de seamă al evenimentului coordonat de criticul de artă Oliv Mircea, directorul Bibliotecii Judeţene. Au opinat, având cuvinte frumoase la adresa autorului, scritorii Ion Mureşan, Constantin Cubleşan, Nicolae Bosbiciu, Virgil Raţiu şi George Vasile Dâncu.
Asemuit greşit ca un poet ţăran, Vasile Dâncu demonstrează, încă odată, prin această antologie, că atinge elemente ale postmodernismului mai pregnant decât mulţi dintre poeţii ”şcoliţi”. Munca de 40 de ani pe poteca poeziei, de la poemul de debut până în 2009, la cea mai recentă carte, este oglindită într-un şirag de poeme ale existenţei umane. Vasile Dâncu s-a născut 11 mai 1939 in Runcu Salvei. A debutat în revista Albina, Bucureşti, 1967 si a colaborat la Steaua, Tribuna, România literară. I-au fost publicate volume de poezie: Cântece, Ed. Dacia, 1974, Gravuri lapidare, Ed. Dacia, 1990, Simple propoziţii, Ed. Dacia, 2001, ediţia a II-a la Ed. Eikon, 2007. Din 2002, poetul este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Vasile Dâncu este unul din cei mai avizaţi cititori de literatură şi unul dintre cei mai importanţi poeţi contemporani, lirica sa având o voce distinctă şi originală. Este începutul unui drum de receptare a unor poeme simple şi profunde, scrise de un ţăran din Ţara Năsăudului, sincer şi cultivat, care, prin pasiunea pentru carte, şi-a depăşit condiţia, este de părere critica. În 2009, Vasile Dâncu a primit titlul de cetăţean de onoare al comunei Runcu Salvei, la manifestare fiind prezent şi primarul Anchidim Pavelea. „Un om ca Vasile Dâncu se naşte o dată la o sută de ani...” este concluzia manifestării, spusă de George Vasile Dâncu, directorul Editurii Eikon. De la manifestare a lipsit cel de-al treilea Vasile Dâncu, fostul ministru, Vasile Sebastian Dâncu, care însă a fost cu gândul alături de tatăl lui, cel care i-a dat bucuria culturii.
În colecţia coordonată de scriitorii Valeriu Stancu şi Aurel Ştefanachi la „TipoMoldova”, au mai apărut bistriţenii Maria Olteanu, Olimpiu Nuşfelean, Al. C. Miloş, Victor Ştir, David Dorian, Mircea Măluţ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5