Urgenţele intră în reformă

Ministrul Sănătăţii a stabilit reglementări şi norme clare de lucru între Unităţile de Primiri Urgenţe şi secţiile de spital. Hotărârile au fost luate în urma întâlnirii ce a avut loc, la începutul lunii februarie, dintre Ministrul sănătăţii, Ion Bazac şi reprezentanţii principalelor spitale de urgenţă din ţară. Măsurile vor intra în vigoare printr-un Ordin al Ministrului Sănătăţii, începând cu luna martie, şi au fost prezentate în cadrul Comisiei de Dialog Social de către Anca Andriţoiu, director executiv Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.

Internarea va fi obligatorie

În cadrul întâlnirii au fost luate măsuri în ceea ce priveşte spaţiul şi modul de internare al pacienţilor la secţia de urgenţe a spitalelor. Una dintre măsuri se referă la internarea obligatorie a pacienţilor în stare critică. De asemenea, dacă starea pacientului necesită consultarea mai multor medicii şi niciunul dintre aceştia nu doreşte internarea lui în secţia respectivă, medicul de garda al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) va fi cel care va hotărî internarea obligatorie ,,În cazul în care medicii constată că nu au locuri libere în secţia de profil în care se consideră necesară internarea, pacientul va fi internat într-o secţie înrudită până la eliberarea unui loc. În plus, în situaţii excepţionale, medicul-şef al UPU, împreună cu reprezentanţii conducerii spitalului, pot hotărî internarea pacientului. Măsurile luate fac referire şi la pacienţii cu politraumatisme pe care medicii sunt obligaţi să îi interneze, în primele 24 de ore, în secţiile de chirurgie generală sau prin acestea, la Terapie Intensivă”, a declarat Anca Andriţoiu, director executiv DSP B-N.

Crearea unui salon de observaţii

În cadrul aceleiaşi întâlniri s-a stabilit crearea ,,salonului de observaţie", cu un număr minim de paturi tampon, pentru maxim 24 de ore, urmând ca o comisie să decidă ulterior necesitatea internării. Dimensiunea salonului va fi stabilită în funcţie de necesităţile spitalului respectiv.

Paturi libere pentru urgenţe

O alta măsură stabilită de Ministrul sănătăţii prevede alocarea de minim 5% din numărul de paturi ale spitalului la intrarea în garda, pentru necesităţile UPU. ,,Responsabilitatea raportării locurilor libere până la ora 12 va aparţine medicului şef de secţie. De asemenea, în urma discuţiilor s-a hotărât creşterea numărului de ventilatoare pentru pacienţii în stare critică în secţiile ATI de la spitalele de urgenţă”, a precizat Anca Andriţoiu.

Program de lucru european, pentru cadrele medicale

În urma întâlnirii s-a reglementat şi timpul de gardă al cadrelor medicale. Astfel, Ministrul sănătăţii a hotărât menţinerea gărzii de 18 ore, de la 14.00 la 8.00, dar cu posibilitatea acestora de a pleca acasă dimineaţa ( după gardă), fără a afecta plata salariala. ,,De asemenea, va fi introdusă garda de 12 ore, cu contravizita comasată după amiază şi program de şase ore dimineaţa”, a concluzionat Anca Andriţoiu, director executiv DSP B-N.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5