Un zâmbet minunat - ''Doiniţa'' anului 2013!

Ansamblul folcloric ''Doiniţa'' a intrat în cel de-al doisprezecelea an de activitate! Ca de obicei în ultimii cinci ani activitatea de analiză, de bilanţ pe anul 2012, cum se zicea cândva la armată, a avut loc pe 26 ianuarie. Mai în glumă mai în serios ''Doiniţa'' este singurul ansamblu folcloric care reuneşte la astfel de activităţi bunicii, părinţii, copii şi nepoţi! Pentru că alături de cei 35 de copii ai grupului vocal coordonat de Cornelia Ardelean Archiudean, de cei 40 de dansatori coordonaţi de Aurel Muntean au participat părinţi şi bunici dornici să-şi revadă micuţii artişti pe scenă sau doar în filmele documentare proiectate pe ecran. Pentru cei dornici de statistici vom menţion că în nul 2012 ''Doiniţa'' a susţinut 25 de spectacole folclorice pe scenele din judeţ şi din ţară. Alături de aceste spectacole complexe, grupul vocal Doiniţa a susţinut alte 8 concerte de muzică populară şi 10 recitaluri de colinde străbune la Mărişelu, Silivaşul de Câmpie, Urmeniş, Pietriş, Nepos, Budacu de Sus, Monor, Şintereag, Ocniţa, Strâmba pe diverse scene ale Bistriţei dar şi la Sibiu şi Bucureşti!
Activitatea de analiză a evidenţiat faptul că Ansamblul folcloric ''Doiniţa'', cu cei 80 de copii şi tineri care îl compun, este cel mai numeros din judeţul nostru. El aparţine Cercului militar şi reprezintă iată de 12 ani, una dintre imaginile, cea artistică, a armatei din judeţul nostru, în rândurile sale aflându-se un număr important de copiii ai cadrelor militare din garnizoană. Este important de ştiut că cercul militar pune la dispoziţia ansamblului săli de repetiţii şi de spectacole ca şi mare parte dintre costumele populare ale dansatorilor. Toate costumele populare ale soliştilor din grupul folcloric ''Doiniţa'' aparţin copiilor şi sunt scoase din lăzile de zestre ale ţăranilor din judeţul nostru, pe banii părinţilor şi sub atenta îndrumare a Corneliei Ardelean. Demn de subliniat este faptul că toate turneele artistice, participările la festivaluri şi la emisiunile de radio şi de televiziune au fost susţinute financiar de către părinţii tinerilor artişti. Cele trei ediţii ale Festivalului cântecului şi dansului popular al formaţiilor folclorice de la Cercurile militare din armată ''La oglindă'' au beneficiat de sprijinul masiv al părinţilor copiilor!
La această oră Doiniţa este o mare familie! O familie adevărată în care se întâmplă lucruri frumoase, în care s-au legat prietenii puternice, bazate pe respect şi pe sprijinul reciproc! Toţi copiii Doiniţei sunt foarte buni la învăţătură şi au învăţat arta de a îmbina orele de studiu, de învăţătură, cu cele în care îşi petrec timpul liber în mod plăcut învăţând să cânte şi să danseze.
Anul 2012 a fost un an bun pentru familia Doiniţei! Cele mai frumoase momente s-au întâmplat - poate - în turneul artistic de la Constanţa din luna august. A fost cea de-a zecea participare a tinerilor nostri artişti la Luna spiritualităţii marinăreşti organizată de Statul Major al Forţelor Navale în garnizoanele de pe litoral cu ocazia zilei de 15 august - Ziua Marinei Militare şi a lucrătorilor portuari! O colaborare de zece ani cu Cercul Militar Constanţa s-a concretizat într-un turneu artistic de excepţie cu spectacole susţinute pe scenele sălior de concert dar şi în dana zero a portului militar sau pe faleză, în faţa statuii lui Mihai Eminescu din apropierea Comandamantului Flotei! Un moment special al anului a fost concertul de colinde susţinut de grupul de colindători ''Doiniţa'', la invitaţia revistei Formula As în sala ''Horia Bernea'' a Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti.
Multe, şi mai mari şi mai mărunte... au fost momentele de bucurie. Am rememorat câteva mai mult de dragul artiştilor. Personal păstrez şi un ...oarecare gust amar unor aminitiri plăcute în esenţa lor! Gustul acesta se insinuează dureros în aceste momente de bilanţ însoţit de regretul de a nu fi putut face mai mult pentru copiii aceştia minunaţi! Nu ne impune nimeni standarde de performanţă! Am mai spus, Doiniţa înseamnă zâmbet, înseamnă prietenie, înseamnă bucuria imensă de a cânta şi de a dansa. Toate acestea se întâmplă deja şi am putea fi fericiţi. Însă eu cred că merităm mai mult! Poate că anul 2013 va aduce tinerilor aceştia deosebiţi şi mai multe satisfacţii şi bucurii!
Revenind la seara de 26 ianuarie va trebui să mai menţionăm surpriza pregătită de părinţi copiilor: un tort uriaş cu numele DOINIŢA-2013 a sosit la...miezul nopţii în sala mare a cercului militar spre bucuria tuturor! Copiii au mulţumit în cor mămicilor şi în special doamnelor Elena Rus, Cuţa Pop şi Aurora Bugnar. Ceasul nălucirii - adică miezul nopţii- trecând, s-a cântat La mulţi ani pentru cei 18 ani ai Alexandrei Fechete acoperită toată de petalele trandafirilor risipite în plete, pe obraji şi în suflet de Bogdan Creţa, prietenul şi partenerul de dans al sărbătoritei!
Anul 2013 a sosit pentru Ansamblul folcloric ''Doiniţa'' ca un tort! Un tort, adică o prăjitură mare şi dulce mult dorită de toată lumea! Sperăm numai ca şefii noştri, prietenii noştri constanţi şi chiar duşmanii noştri ...vremelnici să agreeze atâta minunăţie de dulceaţă şi să ne zâmbească un pic...mai mult!
Pentru că nu-i aşa ? Doiniţa înseamnă zâmbet, înseamnă prietenie, înseamnă bucuria imensă de a cânta şi de a dansa. La mulţi ani Doiniţa, la mulţi ani părinţi şi copii minunaţi!
Florentin Archiudean
Director fondator al Ansamblului folcloric Doiniţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5