Un’ te duci tu, Mielule? O poveste din ograda familiei Livia și Emil Chertes din Dumitra

În ultima decadă a lunii noiembrie 2023, venind din Dealul Târgului, cu o mașină condusă de prietenul meu Pompei Pop, am oprit la casa finilor săi Livia și Emil Chertes din Dumitra, foști salariați la întreprinderile din orașul Năsăud, respectiv „Ineul” și „Munca Colectivă”. Gospodina Livia face parte din ansamblul folcloric al comunei. Ne-a vorbit despre preocupările ei pe linie culturală și despre formația din care face parte, ne-a prezentat camera cu cusături fel de fel, o expoziție de artă populară, opera ei și a mamei soacră la origine rebreancă.

Ne-a prezentat casa și ograda. Am apreciat strădania și hărnicia celor doi gospodari care s-au mutat de la bloc, dând curs treburilor gospodărești ce le asigură traiul zilnic.

În șură am fost întâmpinați de PRIMUL MIEL, născut la început de noiembrie, un miel alb, cu căpșorul negru, mângâiat de mama sa, speriată ca nu cumva să-l răpim. Nu am avut o astfel de intenție, doar un gând curat despre  această ființă blândă și nevinovată, simbol al reînnoirii și renașterii, a victoriei  vieții asupra morții, simbolul bunătății, purității și inocenței. Nu întâmplător Mântuitorul Iisus este considerat Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii.

„Ce vei face mielule?  

Unde-i paște dragule?

Cu cine te vei juca, până ortacii vor apărea?

Vine iarna cea geroasă

Și nu vei avea iarbă crudă,

Ci iarbă uscată din șură.

Tu ai un mare noroc,

că tot laptele de la mama,

intră în porția ta,

așa că bine te vei dezvolta

și de Sfintele Sărbători Pascale,

vei fi primul rânduit spre sacrificare.”

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5