Un secol de la primul bal al romilor la Bistriţa

Pe data de 15 august 2012, tradiţionalul bal al romilor va împlini o sută de an. „Timp de un secol, la fiecare dată de 15 august, de Sfânta Maria, romii se strângeau fie la „Bombardiru” , fie la „Locomotiva”, două localuri de distracţie din vechiul burg bistriţean, unde petreceau de la lăsarea serii până la ivirea zorilor. Petrecerea era denumită „Balo, balo, romano””, transmite staff-ul judeţean al Partidei Romilor Pro Europa.
Şi în 2012, Partida Romilor Pro Europa Bistriţa-Năsăud, prin preşedintele Emil Neia Lăcătuş reconfirmă susţinerea morală pentru cei care organizează Festivalul tradiţiilor ţigăneşti. Totodată, preşedintele Emil Neia Lăcătuş, prin intermediul unui comunicat de presă, îi invită pe toţi cetăţenii municipiului Bistriţa ca în 15 august seara să ia parte la tradiţionalul bal al romilor care şi în acest an va fi organizat la restaurantul Parc.
Pe perioada regimului comunist, autorităţile locale au interzis din motive necunoscute organizarea balului în municipiul Bistriţa, iar romii au mutat locul de desfăşurare a acestui eveniment important pentru etnie în comunele Budacu de Jos şi Livezile. În perioada 1985-1989, tradiţionalul bal al romilor din judeţul Bistriţa-Năsăud a fost organizat de actualul preşedinte al Partidei Romilor, consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuş.
După Decembrie 1989, tradiţia a fost reluată iar balul romilor a fost organizat la restaurantul Parc din municipiul Bistriţa. În anul 2001, Neia Lăcătuş a propus în plenul Consiliului Judeţean ca balul romilor de pe data de 15 august să fie precedat de un festival al acestei etnii, după modelul etnicilor germani sau maghiari. Timp de şapte ani (2001-2008) festivalul tradiţional al romilor a funcţionat ca un festival interetnic. Din anul 2008, festivalul interetnic a fost transformat în festivalul tradiţiilor ţigăneşti, fiind organizat de Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”.

Comentarii

24/08/12 21:27
erterhtrethrehrthrth

Cu aceasta ocazie, avand in vedere ca se "aduna" asa multi... i-as baga in autobuze pe toti si i-as duce la asanarea cursurilor de apa, macar o zi din viata lor. Sa munceasca si sa faca si ei ceva util societatii... !!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5