UN SAT CÂT CENTRUL LUMII - OROSFAIA !

Un sobor alcătuit din 33 de preoţi mireni în fruntea cărora s-au aflat Păstorii cei Buni, părintele Protopop Alexandru Vidican şi Preasfinţia Sa IRINEU BISTRIŢEANUL au semănat în inimile celor peste o mie de credincioşi prezenţi la faţa locului, mirabila sămânţă a slujbei de sfinţire /târnosire urmata de liturghia arhierească de sfinţire a noii biserici din Orosfaia, satul cel mai minunat al comunei Milaş, localitatea din judeţul nostru în care trecutul te ademeneşte cel mai tare !

Printele Silviu Teodor Cordovan, pe câte se pare un preot cu vocaţia ctitoririi de biserici în locuri foarte plăcute Bunului Dumnezeu, a reuşit, după renovarea bisericii din Comlod, performanţa unică cred in judeţul nostru de a ridica o biserică nouă şi la Orosfaia ! Înconjurat de săteni cu adevărat trăitori întru credinţă, de un primar vrednic– îl numesc aici pe profesorul Iosif Gabor, dar şi de un vice primar hotărât, născut în Orosfaia, pe numele dânsului Ionaş Archiudean - păstorul cel bun al satelor Comlod şi Orosfaia printele Silviu Teodor Cordovan a reuşit lucruri minunate cu toate că turma sa cuvântătoare este foarte redusă numeric !

Noua biserică din Orosfaia este cu adevărat impresionantă! Aşezată în centrul satului, cu o arhitectură superbă, este pictată în chip minunat, prezenţa ei în decorul creat de dealurile înconjurătoare şi de căsuţele îngrijite mi-au dat mereu impresia că este înconjurată de o diademă strălucitoare ca o binecuvântare de la Bunul Dumnezeu !

Slujba de sfinţire a fost una cu totul specială, aşa cum sunt absolut toate sfinţirile-târnosirile de biserici la care Trimisul Domnului este Sfinţia Sa IRINEU BISTRIŢEANUL ! Privirea Sa blândă, chipul de Înger bun şi mai ales Cuvântul Său puternic, inspirat şi convingător, curgător când ca un pârâiaş năvalnic de munte când domol şi liniştitor ca un firicel albastru în câmpie fascinează şi zideşte, place şi inspiră evlavie, linişteşte sufletele credincioase şi le înmoaie pe cele împietrite…În mod cert nu sunt cuvinte care să descrie această frumoasă zi de duminică din viaţa orosfenilor şi mai ales din sufletul precuviosului părinte Silviu Teodor Cordovan!

Au fost 33 de preoţi, din judeţ dar şi de pe alte meleaguri legaţi sufleteşte prin fire neştiute de părintele Silviu Teodor Cordovan ! Lume multă din toată comuna Milaş, mulţi fii ai satului între care preoţii Vasile Pintea păstor la Silivaşul de Cîmpie şi Ioan Pintea păstor la Crainimăt.

La agapa creştinească de la căminul cultural grupul coral al tinerilor teologi sosiţi de la Sibiu s-a împletit cu vocea ingerească a Corneliei Ardelean dar şi cu inegalabilele voci ale părintelui arhidiacon Aurel Someşan şi ale părintelui profesor Iacob Ormenişan,fiu al satului, profesor la facultatea de teologie din Constanţa. Revenit acasă, în satul natal părintele profesor doctor de dogmatică la facultatea de teologie Bucureşti Dumitru Pintea a prefaţat în cuvinte emoţionante cuvântul de învăţătură rostit la momentul potrivit de Preasfinţia Sa IRINEU. Ceea ce s-a rostit acolo nu se poate relata, ci, de buna seama, doar trăit cu inima !

Ziua s-a încheiat la Orosfaia cu un spectacol de excepţie susţinut de orchestra şi soliştii Ansamblului profesionist Dor Românesc al Centrului judeţean de cultură. Ca un adevărat general şi comandant de oşti, profesorul şi strategul Nicolae Gălăţean a repartizat forţele pentru a îndeplini două misiuni principale la Budacu de Jos şi la Orosfaia ! Inspirat, binevoitor şi cu o bucurie nedisimulată Alexandru Pugna a invitat în scenă pe Narcis Bichigean-o voce bine timbrată dătătoare de speranţe, Oana Matei o surpriză plăcută, Veronica Bălan deja o certitudine dar şi o parte din artileria grea a dorului românesc : Mirela Petruş şi Domnica Dologa. Cornelia Ardelean Archiudean aşteptată la Orosfaia şi de câteva zeci de spectatori din…Ocniţa a cântat cu sufletul în palmă – ca de obicei – câteva din dorurile câmpiei. Alexandru Pugna a încheiat evoluţia artiştilor profesionişti în aplauzele generoase ale spectatorilor. Pe scenă au urcat apoi fii satului Mariana Fodor, Ionică şi Nelu Moldovan dar şi Cătălin Lar şi Ana Lar din Milaş- voci plăcute şi îndelung aplaudate nu numai de către spectatori dar şi, spre final, de mulţimea picăturilor de ploaie, a unei ploi rabdătoare care ne-a ocolit toată ziua pentru a se dezlănţui imediat după ultimul acord muzical !

La Orosfaia a fost o zi de neuitat ! Biserica este frumoasă ca o mireasă, sătenii sunt mândri de efortul lor iar politicienii şi-au primit cu discreţie diplomele de onoare, fie direct ca deputatul Radu Moldovan pentru o implicare majoră în acest proiect, dar şi în absenţă - deputatul Ioan Oltean mai mult ca o speranţă că nevoile de susţinere pentru pictura bisericii din Comlod îşi vor găsi o cale rezolvare ! Vom trăi şi vom vedea! Până atunci toate felicitările se cuvin oamenilor din Orosfaia şi Comlod şi păstorului lor drag părintele Silviu Teodor Cordovan !

A consemnat, curat… voluntar

Florentin Archiudean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5