Un robot va pregăti tratamentul fiecărui pacient din Spitalul Județean, dar nu vor pleca oameni din sistem!

Ec. Gabriel Lazany, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul de digitalizare al unităţii spitaliceşti este unul foarte complex, care nu se rezumă la programări online, registre online, un site etc.
Nu cred că s-a mai adus la acest nivel de digitalizare vreun spital din România. Pe lângă partea de hard, de la serverele spitalului care vor fi înlocuite, partea de protecţie către exterior – vedeţi că sunt foarte multe atacuri cibernetice la ora actuală – motiv pentru care noi am şi blocat accesarea site-ului din afara ţării, în urma informărilor făcute de SRI (...) - sunt lucruri mai complexe. Unul din cele mai spectaculoase lucruri pe care l-am prins în proiectul de digitalizare este digitalizarea farmaciei spitalului. Acolo avem prevăzut un robot – vă spun garantat că nu este niciunul în România – care pregăteşte tratamentul pentru fiecare pacient. Are un loc unde se încarcă cu medicamente, le ia, le decupează. Câştigul care iese e trasabilitatea tratamentului. Pe o plachetă de medicamente ai termenul de valabilitate, dacă dăm două pastile către secţie, iar pacientul nu le ia din varii motive ( se externează, decedează), pastilele nu se mai pot folosi, se aruncă la incinerat. În momentul în care vom avea trasabilitate, robotul va trece lotul, termenul de valabilitate, astfel ca fiecare tabletă să o poţi folosi, pentru că este sigilată şi ştii exact din ce lot provine, ce termen are”, a explicat managerul SJU Bistriţa.

Ec. Gabriel Lazany a precizat că digitalizarea va însemna şi ca fiecare pat să fie conectat la internet, iar fiecare echipament medical din spital va fi, de asemenea, conectat, astfel încât totul se înregistrează în serverul spitalului.

Şi la Oncologie va exista un sistem de preparare robotizată a citostacicilor. Digitalizarea nu va însemna pierderea unor locuri de muncă, mai ales că spitalul are nevoie de oameni. „Sistemul nostru medical încă nu este adaptat pe o necesitate reală de îngrijire a pacientului. Ca personal medical, suntem la jumătate faţă de vestul Europei şi poate la o treime de Statele Unite. Lucrurile vor trebui să evolueze. Oamenii nu vor pleca din sistem, trebuie să vină în sistem, problema este dacă statul îşi va permite să suporte din punct de vedere financiar aşa ceva”, a precizat ec. Gabriel Lazany.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5