Un om adevărat - profesorul Gelu Furdui!

Mi-a telefonat cu câteva zile în urmă primarul din Monor, Ion Cira să-mi spună că în curând un om drag nouă tuturor va împlini 70 de ani. Dorea Ion Cira să scriu câteva rânduri despre un om căruia Monorul îi datorează o fărâmă din celebritatea sa! Monorul are o galerie incredibilă de oameni de seamă: scriitori, poeți, preoți, militari, oameni de știință (profesori, medici, filozofi) și o adevărată pleiadă de academicieni. Și mai are Monorul astăzi oameni adevărați așezați pe la casele lor înșirate pe Valea Luțului, oameni de ispravă în tot locul și în tot momentul! Oameni din rândurile cărora s-a născut și a plecat în lume, să le facă fală, profesorul Gelu Furdui!
Despre Gelu Furdui însă nu poți să scrii decât cu sufletul. Și dacă scrii cu sufletul nu ai nevoie de cronologia precisă a trecerii prin viață a acestui om deosebit. Oricum ca să scrii despre anii de ucenicie întru ale școlii ca tânăr dascăl în Monorul natal a lui Gelu Furdui sau să-i numeri anii de trudă cinstită și cu roade bogate ca dirijor al corului studențesc Intermezzo sau ca redactor muzical la Radio Cluj, îți trebuie timp, talent și răbdare pentru că este nevoie să scrii un roman. În pragul implinirii a 70 de ani vreau să-i spun lui Gelu câteva lucruri simple. Nu știu de când sunt eu la per-tu cu această personalitate fabuloasă a Monorului! De fapt sunt in această poziție doar in aceste rânduri, mandatat de primarul Ioan Cira. În sufletul meu Gelu Furdui s-a născut ascultând radio Cluj unde dânsul a creat o adevărată școală prin emisiunile adresate publicului de la sate. Prin emisiunile lui Gelu Furdui radio Cluj a devenit un radiou al țăranului român de acolo din satele transilvane uitate de lume. Și în același timp un radiou al intelectualului nefițos!
Om de aleasă cultură - profesor, dirijor, realizator de emisiuni radio - așezat, cu vorbă domoală, plăcută, mare la stat dar mare și la sfat, pe mine m-a impresionat mereu prin sfătoșenia sa. Are omul acesta un fel de a fi și de a vorbi care se adresează direct ființei mele. Fie că zâmbește, fie ca tună fie că fulgeră îl prefer mereu prin preajmă. Așa, ca să știu și să fiu sigur că nu se gată lumea așa nitam-nisam, adică pe neașteptate, din senin, fără motiv! Privirea albastră, limpede și sinceră a Maestrului garanteză aceasta!
Gelu Furdui este tonic și optimist pentru că este un înțelept! Gelu Furdui este precis și cumpătat la vorbă pentru că iubește și este iubit de sferele înalte! Gelu Furdui este inimă din inima țăranilor români și unguri, de ce nu, din miile de sate transivane pe care le-a cucerit fără a trage un foc de pușcă...
Cunoscându-l l-am iubit mereu și l-am apreciat pentru că m-a învățat, fără să-și propună distinct acest lucru, cum devine zicala asta, că nu mor caii când vor câinii! Puține lucruri își păstrează peste timp valoarea afișată la apariția lor așa cum puțini oameni își păstrează peste timp omenia, iar și mai puțini și-o sporesc prin perseverența lor întru lucrul bine făcut, prin dragostea lor nemăsurată pentru semenii lor. Gelu Furdui s-a născut în cea mai frumoasă și mai mândră comună din România, comuna Monor, la poale de munte, pe niște meleaguri binecuvântate de Dumnezeu cu oameni frumoși la minte și la chip.
Dacă m-aș mai naște odată și ar fi să locuiesc simplu la Monor aș fi onorat să mă cheme Ilie, Vasile, Aurel, Petru sau Simion...
Dacă m-aș mai naște odată și ar fi să fiu preot aș dori să mă cheme neapărat Marius Avram!
Dacă m-aș mai naște odată și ar fi să fiu primar aș dori să mă cheme Ion Cira!
Dacă m-aș mai naște odată și ar fi să fiu OM, de bună seamă m-ar chema Gelu! Gelu Furdui!
La mulți ani suflet ales din sufletul ales al monorenilor!

Comentarii

13/06/13 11:54
veronica oşorheian

LA MULŢI ANI! pentru profesorul GELU FURDUI, pe care l-am îndrăgit ascultându-l vorbind, la Radio Cluj, despre ţăranii din satele transilvane, printre care s-au numărat şi leşenii, aflaţi într-o vreme pe mâna compozitorului Tudor Jarda. Vă mulţumim, domnule colonel Florentin Archiudean, pentru acest frumos medalion aniversar. Cu aleasă preţuire, Veronica Oşorheian

11/05/20 13:52

Colegul și prietenul meu Gelu, consider că merită cu prisosință să fie aplaudat, pentru tot ce a făcut atât la Radio Cluj cât și la Casa Studenților! Salut Gelu și la mai mare. Cel mai tare mă bucur că ai reușit să treci peste marea ta nenorocire!?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5