Un ,,Nu " lui Ghiţă Mureşan...deocamdată

*Consilierii din Bistriţa au refuzat asocierea cu ONG-ul condus de fosta vedetă NBA,Ghiţă Mureşan

Consilierii municipali au dat în şedinţa ordinară de joi, 30 mai, un vot negativ proiectului de hotărâre ce viza alocarea sumei de 60.000 de lei Asociaţiei ,,Gheorghe Mureşan” , obiectul fiind derularea unor programe de baschet gratuite pentru copiii din Bistriţa, cu vârste curprinse între 7 şi 12 ani.


Majoritatea consilierilor, mai exact cei din PDL, PER, o parte din PNL, nu au fost de acord, însă, cu această colaborare. Proiectul a fost respins cu 9 voturi pentru, 3 voturi împotrivă, 7 abţineri.


Reamintim că iniţiatorul proiectului este consilierul municipal PDL Alin Seserman. Cel mai vocal şi cel mai vehement adversar al proiectului, consilierul PER Alexandru Toniuc, a spus că o astfel de activitate s-ar putea derula prin intermediul unei asociaţii ce promovează deja baschetul în Bistriţa şi anume Asociaţia For You. În efervescenţa lui, domnul Toniuc a uitat să precizeze în plen: în cadrul Asociaţiei For You, copiii, respectiv, părinţii, dau bani pentru practicarea acestui sport.


Alţi consilieri, pe principiul să fie bine pentru toţi, au propus ca suma să fie diminuată, doar  30.000 de lei pentru Asociaţia ,,Gheorghe Mureşan", urmând ca pe viitor, să fie alocate fonduri şi Asociaţiei For You. Propunerea a căzut la vot. 


*Reacţii post şedinţă...


 Carmen Bulz: V-a deranjat faptul că cei din PDL s-au abţinut la vot? Dar, propunerea colegului dvs., domnul Gheorghe Tuţă, reducerea sumei la 30.000 de lei?


Alin Seserman: Proiectul nu poţi să îl duci la capăt prin diminuarea sumei, pentru că cel care aplică, respectiv Asociaţia ,,Gheorghe Mureşan” ar putea spune: domnule, eu nu îl mai fac deloc, pentru că nu mai pot! Un proiect are un buget, are o anumită filozofie, deci nu putem veni noi să spunem: nu îţi mai dau suma stabilită iniţial, îţi dau doar atât...un proiect e un proiect. Ei şi-au făcut nişte calcule. În ceea ce priveşte votul, noi am fi dorit ca şi celelalte asociaţii de profil să primească bani, însă eu le-am explicat colegilor că astăzi nu e posibil. Altădată va fi posibil, nu e pe ordinea de zi, sunt alte proceduri. Părerea mea e că era mult mai bine dacă aprobam azi (n.r. – joi, 30 mai) acest proiect.  E un nume Ghiţă Mureşan, şi dacă vine la Bistriţa, eu zic că e un lucru bun pentru copiii de aici.


Carmen Bulz: Nu era mai bine, mai potrivit, ca reprezentanţii Asociaţiei ,,Gheorghe Mureşan” să vină să stea de vorbă cu cei din Consiliul Municipal, şi astfel, colegii dumneavoastră ar fi înţeles mai bine de ce e necesar un asemenea proiect?


Alin Seserman: Nu ştiu dacă era mai bine, dar eu le voi recomanda să facă o conferinţă de presă, pentru a le prezenta exact  consilierilor municipali ce fac, cu ce se ocupă. Nu e vorba doar de 50 de copii câţi sunt prevăzuţi în proiect, acei copii vor merge în anumite concursuri, pot să se înscrie mai mulţi copii din oraş.


Reprezentanţii Asociaţiei ,,Gheorghe Mureşan” vor permanenţă la Bistriţa, vor să facă un proiect de durată. Rămâne să vedem dacă mai aducem într-o viitoare şedinţă acest proiect pe ordinea de zi.


Carmen Bulz: Îl veţi aduce pe ordinea de zi  cu o sumă mai mică?


Alin Seserman: Nu ştiu dacă aşa ar fi oportun. Suma de 60.000 de lei există în continuare în buget. Noi am votat această sumă la aprobarea bugetului, dar nu am consolidat-o. Banii există, nu sunt pierduţi pe undeva, deci va trebui să decidem ce facem cu banii. Dacă Consiliul va hotărî că vom face altceva cu aceşti bani, asta e...


 


*Carmen Bulz: Deşi dumneavoastră nu aveţi drept de vot, cum explicaţi votul negativ dat de consilierii municipali, dacă aţi înţeles acest vot negativ?
Ovidiu Creţu: Sigur că l-am înţeles. În ceea ce mă priveşte, eu am susţinut în şedinţă proiectul Ghiţă Mureşan logic, raţional, cu argumente. La vot, consilierii PNL s-au abţinut sau au nu au dat un vot pentru. E firesc până la urmă o asemenea reacţie. Consilierii municipali sunt oameni politici. E normal. Imediat după poiectul Ghiţă Mureşan, a venit pe ordinea de zi un proiect de al lor, proiectul Parcului Industrial, unde votul a fost de data aceasta negativ din partea colegilor. Poate, dacă făceam o pauză, discutam, se schimba situaţia. Îmi pare rău pentru votul acesta, dar atunci când faci un gest, trebuie să te aştepţi la o asemenea reacţie şi din partea celuilalt.


Carmen Bulz : În şedinţă, s-au vehiculat diverse variante: diminuarea sumei de la 60.000 la 30.000 de lei, să se dea bani şi Asociaţiei For You...
Ovidiu Creţu:
Nu are nicio legătură una cu alta. În primul rând noi nu putem să discutăm cu reprezentaţii Asociaţiei ,,Gheorghe Mureşan” la suma aceasta de 30.000 de lei, probabil, se vor retrage dacă nu reuşim să ne onorăm partea pe care am prevăzut-o în buget.Împărţirea sumei, adică să dăm şi Asociaţiei For You şi Asociaţiei Gheorghe Mureşan creează iarăşi nişte probleme. Adică, copiii se duc gratis într-un loc, în alt loc se duc cu bani, finanţate amândouă de către Consiliul Local. Nu este normal, nu este firesc. În cazul în care Asociaţia For You asigură antrenamentul copiilor în condiţii similare la aceeaşi sumă, atunci am putea discuta, în cazul în care ar avea un nume, un brand. Să spunem că am putea merge şi fără un nume, fără un brand, dar în cazul acesta, fără bani de la părinţi. Să adune sponsori, să organizeze tabere ş.a.m.d şi să fie invitat un alt sportiv de renume. În felul acesta am putea avea o comparaţie între Asociaţia For You şi Asociaţia Gheorghe Mureşan...dar, aşa cum se prezintă problemele acum, nu există niciun termen de comparaţie între cele două asociaţii. Eu nu am o problemă în a finanţa şi For You şi For me şi For alţii, nu este niciun fel de problemă, însă lucrurile trebuie văzute la dimensiunea care e dată de ceea ce fac, cuce bani fac, cum îşiaduc bani, cine este portdrapel ş.a.m.d.


Carmen Bulz: În Huedin, de exemplu, pentru un proiect de acest gen, administraţia locală a alocat 48.000 de lei. În schimb, în Câmpia Turzii, proiectul a fost respins în Consiliul Local...În ceea ce ne priveşte, suma de 60.000 de lei, nu e o sumă cam mare?


Ovidiu Creţu: După cum am argumentat şi în şedinţa de Consiliu Local, banii nu îi plătim pe indemnizaţii, la antrenori, ci pentru transport, fiind prins şi transportul antrenorilor de la Cluj la Bistriţa, dar nu plata lor. Atenţie, noi nu plătim antrenorii, nu plătim chirii la sălile de sport...plătim doar cazare, masă pentru elevi când se duc în taberele respective şi plătim transportul elevilor şi al antrenorilor care vin la Bistriţa, asta e adevărat.


Carmen Bulz: L-am întrebat şi pe domnul Alin Seserman, iniţiatorul acestui proiect, nu era oportun ca reprezentanţii Asociaţiei Gheorghe Mureşan să stea mai întâi de vorbă cu cei din Consiliul Municipal, să lămurească eventualele nedumeriri, înainte ca acest proiect să fie trecut pe ordinea de zi?
Ovidiu Creţu
: Nu putem face întâlniri ale consilierilor cu toţi cei care fac obiectul sau sunt subiectul unor proiecte de hotărâri. Trebuie judecat totul la rece. E adevărat, sunt foarte multe interese, şi până la urmă consilierii municipali sunt oameni politici, dar repet, eu cred că în cazul acesta s-a greşit.


Carmen Bulz: Plecând de la argumentele expuse de unii dintre consilieri în şedinţă, despre ce vorbim: interese politice, rea voinţă sau în cazul unora, nici măcar o minimă documentare în ceea ce priveşte acest proiect...


Ovidiu Creţu: Ceea ce trebuie să remarcaţi e că toate aceste discuţii au fost în faţa presei. Noi am avut discuţii în comisii, iar în şedinţă se fac propuneri sau se votează. În cazul acesta o şedinţă ar trebui să dureze o oră, maximum o oră şi jumătate. Dar, pentru că la şedinţele de comisii nu este prezentă presa, dar la şedinţa de Consiliu sunt prezenţi jurnaliştii, atunci toţi simt să iasă în faţa presei...Este o atitudine nu de administrator, ci de politician...Cele mai multe au fost declaraţii politice, nu o argumentare pro sau contra proiectului de hotărâre, ci o declaraţie politică prin care să iasă în evidenţă. Asta am văzut eu la cei mai mulţi.


Carmen Bulz: Ce soartă va avea proiectul, va fi repus pe ordinea de zi în următoarea şedinţă?


Ovidiu Creţu: Vom avea o discuţie în cadrul USL, să vedem de ce partenerii noştri din PNL au votat împotrivă, pentru că nici ei nu au avut argumente şi probabil, vom reveni cu proiectul. Va trebui să revenim şi cu proiectul de la Parcul Industrial şi asta s-ar putea să se întâmple într-o şedinţă extraordinară, foarte curând.


Carmen Bulz: Nu v-aţi aruncat prea mult, asumându-vă şi dumneacoastră acest proiect? La un moment dat în şedinţă, eraţi un susţinător mai înfocat decât iniţiatorul proiectului, domnul Alin Seserman...


Ovidiu Creţu: Am făcut acest lucru, pentru că sunt primarul municipiului Bistriţa. Dacă cred într-un lucru şi am argumente pentru mine, pentru sufletul meu, atunci nu am nicio ezitare să ies alături de cel care a propus acel proiect, chiar dacă este de la PDL sau din altă parte. Nu am astfel de reţineri şi dacă ajung la concluzia că un lucru este bun, cu argumente clare, atunci nu am nicio reţinere să susţin acel lucru şi să mă expun. De aceea, m-au ales cetăţenii, să ies, să le spun părerea mea, să ştie ce crede primarul lor despre un lucru sau altul. Îmi asum asta. La fel am făct şi în mandatul trecut. Unii mi-au spus că mă sinucid din punct de vedere politic şi totuşi cetăţenii au înţeles mesajul meu, au înţeles atitudinea mea şi mi-au încredinţat încă un mandat.


 

Comentarii

10/06/13 10:02
Claudiu Pintea

Felicitari domnilor consilieri ! Ati innabusit din fasa un proiect generos care putea oferi copiilor din Bistrita o alternativa de educare prin sport, altceva decat fotbal, si care putea sa-i smulga din fata caculatorului macar pentru cateva ore.
Era normal sa se intample asa, dincolo de jocurile politice nemai existand altceva.
Situatia sporturilor de echipa din Bistrita, la toate nivelurile, spune foarte mult de mentalitatea celor care conduc destine sportului bistitean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5