Un consilier local, mereu prezent în viața urbei - Claudia Talpoș - președinta Organizației Seniorii Liberali Năsăud

În ziua de 15 decembrie 2023, năsăudenii au profitat de două întâlniri de suflet, dedicate praznicului Împărătesc. În localul Casei de Cultură, a colindat Ștefan Hrușcă și în Sala festivă a Primăriei a colindat un grup de mugurași  violoniști, conduși de inimosul om de cultură Ioan Talpoș.

 Aici a avut loc întâlnirea seniorilor liberali năsăudeni organizată de consilierul local Claudia Talpoș, doamna urbei, cu implicații directe în acțiuni culturale, cu dorința de a promova frumosul prin cultură și artă, dovada unui patriotism autentic, de a lăsa ceva în urma noastră, măcar tradițiile străbune, respectând  îndemnul lui Ienăchiță  Văcărescu și anume: „Urmașilor mei Văcărești /Las vouă moștenire /Creșterea limbii române /Și a patriei cinstire.”

Printre mulțimea de năsăudeni prezenți în sala primăriei au fost și iubitori de frumos din împrejurimile orașului, printre care oaspeți din Bistrița, în persoana subprefectului Ioan Zăgrean, a primarului municipiului Ioan Turc și președinta județeană a seniorilor liberali, doamna Viorica Calo, încântați de manifestarea de la Năsăud, o frumusețe a realității cotidiene, a credinței străbune. Un simbol de cult creștin ce a avut loc în săptămâna Nașterii Mântuitorului, când glasul colindelor domină cerul și pământul cu un aer de sfințenie misterioasă, care prin vechimea lor preamăresc viața omului, în comparație cu scurtimea vieții sale. A colinda, spune primarul Ioan Turc, sau chiar a vorbi despre colinzi este ca o mărturisire, ca un dar care desface legăturile micului univers individual și-l proiectează în  nemărginime.”

„Colindele inspiră prietenii, spune domnul Zăgrean, inspiră bucurii și experiențe noi de viață, care conduc spre dezvoltarea culturală a localităților noastre.”

Doamna Viorica, buna colaboratoare a Claudiei Talpoș, apreciază întâlnirea de suflet de la Năsăud ca atractivă și interesantă, un bun tratament pentru înlăturarea stresului și un cod moral pentru condamnarea relelor din societate.

Primarul Năsăudului Dorin Vlașin, ca o gazdă bună, oferă mici daruri  colindătorilor, iar profesorului îndrumător Ioan Talpoș îi acordă o Diplomă de apreciere pentru vasta sa activitate culturală ce semnifică un nou legământ cu tradițiile locului, cu cântecul religios,  care a devenit o rugăciune colectivă.

Domnul Ioan Mititean, președintele Ligii Scriitorilor Români, filiala Năsăud, aduce completări celor spuse de primarul Năsăudului, cu cuvinte înălțătoare la adresa familiei Talpoș, prezentând cartea-album, frumoasă ca și Ziua de Crăciun, o carte bine legată, intitulată „Familia Talpoș și mugurașii năsăudeni”, spunând: „Mulți sunt prezenți, dar dacă n-ar fi el ziaristul, memoria clipei s-ar șterge cum s-ar fi șters și amintirile celor 25 de ani din activitatea ansamblului școlăresc năsăudean, dacă nu era cineva care să consemneze viața lui. Se prezintă  revista scriitorilor năsăudeni  „Glasul Armadiei” cu nr. 4, la un an de la apariție,  de către redactorul-șef Macedon Tofeni (vicepreședintele Filialei Năsăud),  încă o dovadă că oamenii condeiului din Ținutul Năsăudean fac legătura posibilă și necesară dintre viață și gând, dintre căutare și regăsire, iar cartea pentru noi este ca o doctorie care ne face să înceteze suferința.

La mulți și fericiți ani, un ocean de sănătate, inspirație, creație și toate florile lumii să fie adunate în cărțile ce vor urma.   

  

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5