Un concert pentru Holocaust – De la întuneric spre lumină!

Un sensibil eveniment organizat de Comunitatea Evreilor Bistriţa-Năsăud şi Fundaţia de Concerte „Bistriţa” s-a derulat la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa, în cadrul unui emoţionant concert în memoria victimelor Holocaustului cu un titlu semnificativ şi lămuritor – „De la întuneric spre lumină” – „Meafela Lora Von Dunkelheit zum Licht”, la care au participat membrii comunităţii evreieşti din Bistriţa, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Bistriţa-Năsăud – Fredi Deac, şi un numeros public.
Pentru a marca acest trist eveniment din istoria poporului Israel a fost deschisă o expoziţie de pictură Ausstellung – Dvora Barzilai, la Galeriile „Lina” din Sinagogă, urmată de un edificator concert de muzică religioasă evreiască susţinut de prin cantor - Oberkator Shmuel Brazilai – tenor, din Israel şi Zoltant Neumarkt Klavier – pian, care a avut un program ce a antrenat publicul spectator, fiind interactiv şi primind aplauze la scenă deschisă.
În deschiderea evenimentului, Shmuel Barzilai a susţinut o slujbă religioasă, fiind asistat de Fredi Deac, care a sensibilizat publicul prezent.
Despre importanţa Holocaustului pentru omenire, valoarea şi mesajul concertului, au vorbit, cu argumente, relatări şi exemplificări prof. dr. Gavril Ţărmure – director CJC B-N, Fredi Deac – preşedintele Comunităţii Evreieşti din Bistriţa-Năsăud, o membră a comunităţii a citit fragmente dintr-o carte de mărturisiri din lagărele morţii.
A urmat un superb concert cu Shmuel Barzilai şi Zoltan Neumark, care a cuprins în program piesele: În memoria victimelor Holocaustului, Aprindem o lumânare; Rugăciunea: Dumnezeu plin de milă; Cântec: primeşte-ne din cer; La oraşul tău, Ierusalem; Binecuvântare de celebrare; Tatăl Nostru, care eşti în ceruri; Lumea e un pod îngust; Copilul meu scump; Ierusalemul de aur; O mică evreică; Domnul lumii; Vom trăi şi vom vedea minunea asta şi Karlebach potpouri.
Deosebitul eveniment a avut ca parteneri Federaţia Comunităţii Evreieşti din România, Joint România, CKC B-N, SC Euromarket Năsăud, Sângeorzan Ioan – Eliezer şi Forumul Cultural Austriac.
A fost o seară înălţătoare pentru a menţine memoria trează a lumii spre a nu se repeta asemenea catastrofe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5