Taina plantelor

Ulei esențial de CUIȘOARE (Syzygium aromaticum)

Prof. dr. Maria Pop
Uleiul esențial de cuișoare este obținut din mugurii florali ai speciei Syzygium aromaticum, specie înrudită cu Mirtul și Eucaliptul. Cuișoarele sunt recunoscute pentru proprietățile lor aromatizante, acestea fiind folosite din timpuri străvechi ca mirodenie, parfumant, dar și ca remediu natural pentru multe probleme de sănătate. Gustul și aroma deosebită a Cuișoarelor sunt date de către conținutul lor elevat în eugenol (70-90 %), însă printre constituenții uleiului esențial se mai numără și eugenina, eugenitina, kaempferolul, campesterolul, stigmasterolul, acizii crategolic și galotanic, vanilia și salicilatul de metil. Acesta din urmă, împreună cu eugenolul, îi conferă uleiului esențial de Cuișoare o acțiune antiinflamatoare și de calmare a durerilor, cu precădere a celor dentare și reumatice. În aromaterapie și parfumerie Cuișoarele sunt văzute ca o notă de mijloc ce poate fi descrisă ca fiind caldă, picantă, exotică, lemnoasă, ușor amară și proaspătă. Acesta se combină armonios cu notele citrice lemnoase, florale sau rășinoase și în special cu Nucșoara, Scorțișoara, Busuiocul și Dafinul.
Este un antibiotic natural cu spectru larg de acțiune. Este un neurotonic și un stimulent general. Acționează ca un foarte bun antiinflamator și anestezic local. Reduce hemoragiile prin caracterul antihemoragic. Combate durerile și spasmele musculare. Este un antiparazitar prin proprietățile vermifuge și vermicide.
Uleiul esențial de Cuișoare se recomandă în: afecțiuni respiratorii, precum: gripă, viroze, bronșite; în afecțiuni urinare: cistită, uretere și uretrită; infecții bucale: gingivită, dureri de dinți și eliminarea mirosului urât din gură (halenă); în inflamații ale tubului digestiv, combătând balonarea și flatulența; dureri osteo-articulare și musculare, reumatism, zona zoster; infecții virale genitale și bucale cu herpes; parazitoze intestinale; infecții ale pielii: micoze, acnee; în astenie fizică și intelectuală.
Mod de folosire: Extern: 3-5 picături ulei esențial de Cuișoare în amestec cu 30 ml apă, pentru aromaterapie, odorizarea ambientului. Are un efect liniștitor și plăcut. Pentru masaj 3-5 picături dizolvate în ulei vegetal. Pentru inhalații în boli respiratorii sau pentru gargară se folosesc 2-3 picături dizolvate în apă fierbinte. Ca ingredient se folosește în creme de față, loțiuni de corp. Intern: se utilizează numai sub supravegherea atentă a fitoterapeutului sau farmacistului. Atenție! Nu se folosește de femeile însărcinate și care alăptează. Nu se folosește de către copiii sub 2 ani. Deoarece poate irita ușor pielea, se recomandă folosirea diluată și testarea uleiului pe o porțiune mică de piele înainte de utilizare.
 
Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericumimpex.ro
- Bd.Decebal, Nr.44,Bloc.K2,Parter; telefon:0263701935; mail:[email protected]
- Calea Moldovei Nr.40,incinta Kaufland;
 telefon: 0767688755;  mail:[email protected]

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5