TVR 1, pe urmele luptătorului anticomunist Gheorghe Paşca

pr. Vasile Rus

În această săptămână, în zilele de 4 şi 5 iulie, Televiziunea Naţională,  în cadrul seriei ”Arheologia Crimei”, în care sunt dezvăluite în colaborare cu I.I.C.C.M.E.R ororile şi crimele comunismului, va poposi pe meleagurile judeţului nostru pentru a realiza un film documentar despre viaţa şi jertfa moroşanului Gheorghe Paşca,care a rezistat timp de opt ani de zile în faţa batalioanelor Securităţii aşteptând în anii 1950 pe cărările tainice de pe valea Bichigiului şi a munţilor Ţibleş venirea americanilor, reinstaurarea monarhiei şi a libertăţilor suprimate de bocancul bolşevic.

Vor fi prezenţi: reputatul regizor Alexandru Munteanu, realizatorul  Roxana Chiriță, maestrul de imagine Dinu Mărgărint şi iubitul actor şi narator Constantin Lupescu. Se vor face reconstituiri cu martorii care au trăit evenimentele: la Fântâna lui Paşca din Suplai cu Fetti Tavifta, la cele două buncăre de pe valea Bichigiului  cu Rus Gheorghe, pe valea Fiadului cu Todică Ioan, în Romuli cu Vasile Rus dar şi în Maramureş, în Săliştea de Sus cu Ioana Paşca,f iica luptătorului anticomunist intrat în legendă.

Acţiunea TVR1 este susţinută de Parohia Ortodoxă Nepos prin preotul Rus Vasile, care a scris în anul 2016 un studiu despre viaţa luptătorului Gheorghe Paşca pe baza mărturiilor scrise din dosarul de la C.N.S.A.S şi a mărturiilor orale culese de la martorii aflaţi în viaţă şi de Primăria Romuli prin domnul viceprimar Moţ Dan şi pădurarul Dancs Constantin.

Amintim faptul că  prima acțiune de căutare a mormântului lui Gheorghe Pașca făcută de I.I.C.C.M.E.R a avut loc în zilele de 28-29 aprilie 2014 în cimitirul din Năsăud, însă săpăturile efectuate nu au reușit să identifice urmele gropii comune. Locul a fost indicat de către fiul lui Gheorghe Pașca, care aflase despre presupusul amplasament de la niște localnici, decedați între timp, locul fiind marcat abia în 1991 cu o cruce metalică. La sesizarea I.I.C.C.M.E.R, Parchetul Militar a deschis atunci un dosar de cercetare penală pentru infracțiunea de omor calificat. După efectuarea unor investigații de arhivă și audieri de martori, în octombrie 2015 s-a dispus prin ordonanță clasarea cauzei pentru că, între timp, a intervenit prescripția răspunderii penale.

În 2014-2016, I.I.C.C.M.E.R a continuat să efectueze cercetări de teren în zona Năsăudului, căutându-se identificarea unor persoane mai în vârstă ce puteau să ofere orice fel de informație care să conducă la localizarea mormântului comun. Astfel, a fost găsită o persoană ce lucrase în 1956 ca femeie de serviciu la Securitatea din Năsăud care, cu mare teamă și acum, a oferit niște informații suplimentare despre modul cum au fost înhumate cadavrele și despre locul aproximativ unde au fost îngropate. Acest lucru a permis inițierea și realizarea în 2 mai 2017 a unui sondaj arheologic de verificare în imediata apropiere a locului unde s-au efectuat cercetările din 2014. Din păcate, nici de această dată nu s-au descoperit elemente care să presupună sau să indice prezența mormântului comun pe locul verificat. În eventualitatea depistării mormântului, I.I.C.C.M.E.R ar fi solicitat imediat Parchetului Militar redeschiderea cazului. Există posibilitatea reală ca mormântul căutat să fi fost afectat în întregime, de înhumările ce s-au practicat în perimetrul vizat în ultimele șase decenii.

Rânduiască Bunul Dumnezeu ca acest film documentar despre viaţa moroşanului Gheorghe Paşca ce va fi realizat de  echipa TVR1 să fie un însemn de aducere aminte şi restituire a adevărului istoric pentru ca blestemăţiile dictaturilor de orice fel să nu se mai repete în comunităţile noastre!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5