Tudorel Ciotmonda (primar Josenii Bârgăului): În ţară se închideau spitale, la Joseni am deschis Complexul Medical

 

 Rep.: - Aţi fost viceprimar la Revoluţie, apoi aţi făcut o pauză. Ce a urmat în cei 12 ani de la conducerea Primăriei Josenii Bârgăului?

         Tudorel Ciotmonda: - A venit Revoluţia, m-a prins viceprimar. Am rămas un pic aici, apoi m-am dus la ferma de la Livezile, la Gostat. Prima dată am candidat de primar în 1996, când am pierdut cu Mititean (n.n.- ing. Valentin Pop Mititean).

         A fost o perioadă destul de grea, am fost, prin prisma partidului pe care l-am reprezentat, şi la putere şi în opoziţie. Ca peste tot, am avut realizări. Am făcut administraţie, nu am făcut politică.

         Rep.: - Nu ar fi lipsit de interes să punctăm câteva din investiţiile realizate până în 2012.

         Tudorel Ciotmonda: - Într-adevăr, din fonduri europene, a fost extinsă reţeaua de apă şi canalizare în comună, în cadrul Programului ISPA. Reabilitarea sediului primăriei, amenajarea parcului din localitate, refacerea şarpantei la blocul de locuinţe, amenajarea piaţă agroalimentară la Mijloceni,  parcul auto (tractor cu semiremorcă, două buldoexcavatoare, două autobasculante cu braţ), amenajarea pieţei agroalimentare, achiziţionarea unei maşini de intervenţie la incendiu cu instalaţie de descarcerare sunt doar câteva dintre realizările din perioada 2004-2012.

         Administraţia comunei a investit şi în educaţie, şi mă refer la reparaţia capitală a clădirii unde sunt clasele primare şi sala de sport. Am realizat şi dotat CDI-ul la şcoala de centru, de asemenea, au fost instalate sisteme de încălzire centrală în mai multe unităţi şcolare şi grădiniţe, au fost amenajate spaţii de joacă la toate şcolile şi grădiniţele de pe raza comunei. Şcoala de la Strâmba a fost reabilitată parţial şi extinsă. Nu în ultimul rând, vreau să amintesc de înfiinţarea Grădiniţei cu Program Prelungit de la Mijlocenii Bârgăului şi de dotarea cu mobilier nou. Din acest an, foarte probabil vor fi două grupe cu program prelungit.

         În domeniul cultural, în ultimii cinci ani au fost organizate Zilele comunei Josenii Bârgăului, în 14 octombrie, când este Cuvioasa Parascheva. De asemenea, le-am sărbătorit pe familiile care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Am înfiinţat şi Ansamblul „Flori Bârgăuane”, instruit de coregraful Ioan Simionca. Alaiul nunţilor de pe Bârgul, Sângeorzul, Balul Ionilor sunt alte manifestări artistice. În ceea ce priveşte infrastructura, a fost reabilitat Căminul Cultural din Rusu Bârgăului.

         Primăria nu a neglijat nici cultele. Vreau să vă spun că numai în 2009, am alocat peste 5 miliarde lei vechi pentru bisericile de pe raza comunei. Erau primării în zona de Câmpie care aveau tot bugetul estimat la 5 miliarde. A fost atunci o situaţie deosbeită, o doborâtură de vânt în pădurile noastre şi am avut de unde da. Am putut sprijini şi populaţia cu material lemnos, câte 15 mc de lemn la fiecare familie, la preţ „de protecţie socială”. Ar mai fi multe de spus din investiţii, de la iluminat public, drumuri comunale, domeniul silvic etc.

        

În ţară se închideau spitale, la Joseni am deschis Complexul Medical

 

Rep.: - Una dintre realizările cele mai importante este şi Complexul Medical, în care funcţionează şi acum acest Centru de Permanenţă.

         Tudorel Ciotmonda: - În acea perioadă, în ţară se închideau spitale, dar la Josenii Bârgăului sănătatea era prioritară.  Noi am deschis acest Centru, în care avem farmacie, cabinete pentru medici de familie, cabinet stomatologic, centru de permanenţă (urgenţe), apartamente pentru medici.

         Nu în ultimul rând, la parterul Centrului avem şi săli de fitness, dotate corespunzător  unde vine tineretul din comună pentru a se întreţine, sub supravegherea unui profesor de sport. Funcţionează foarte bine. La început, accesul a fost gratuit, pe parcursul unui an. Acum preţurile sunt modice, undeva la 25 de lei pentru un abonament lunar, pentru elevi şi studenţi. Pentru copii şi tineret am făcut-o, nu în interes economic. Şi eu m-am dus vreo doi ani la sală.

        

Rep.: -  Din 2012 încoace, aţi pomenit de această muncă în echipă.

         Tudorel Ciotmonda: - Da, pentru toată această perioadă trebuie să remarc faptul că a fost vorba de munca în echipă, Consiliul Local a susţinut aceste proiecte. Toate aceste realizări nu sunt făcute de mine ca primar, este o muncă în echipă. Repet, noi am făcut administraţie, nu am făcut politică, decât atunci când au fost campanii electorale, înainte de alegeri. În rest, nici nu am pus la suflet politica, nu au fost nici duşmănii, care cum a votat. Acele lucruri au trecut şi noi ne-am văzut de administraţie.

         Rep.: - Mulţi dintre primari consideră că perioada 2012-2016 a fost una dintre cele mai bune, din punct de vedere al bugetului avut la dispoziţie şi al investiţiilor finalizate. Este şi cazul comunei Josenii Bârgăului?

         Tudorel Ciotmonda - Nu a fost rău niciun mandat din punct de vedere financiar. Am făcut ce am putut, dar am mişcat în fiecare perioadă. Într-adevăr, au fost mai multe fonduri atrase prin proiectele europene sau guvernamentale, dat şi din bugetul local.

       

     

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5