Trofeul Festivalului „Valeria Peter Predescu” a ajuns în Banat, la Dorinel Gavriluţ Pîrvoni. Regal al cântecului popular, la Bistriţa

Pe scena Centrului Cultural Dacia au concurat la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului „Valeria Peter Predescu nu mai puţin de 22 de tineri (din Cluj, Timiş, Mureş, Botoşani, Neamţ, Arad, Sibiu, Bihor, Giurgiu, dar şi din Ucraina, şi şapte concurenţi din Bistriţa-Năsăud), în acompaniamentul Orchestrei Profesioniste „Dor Românesc”, dirijori Ştefan Cigu şi Horaţiu Cigu. Juriul a fost prezidat de Elise Stan – realizator TVR, care alături de Gheorghiţa Nicolae (Tezaur folcloric), Ileana Vieru, Valentin Marin şi Gabriela Rusu Păsărin – Radio România, Alexandru Pugna – manager Centrul Judeţean pentru Cultură, Nicu Predescu, Cornelia Ardelean Archiudean – îndrăgit artist, prof. Ioan Lazăr, scriitor Menuţ Maximinian, prof. Iurie Levciuc-preşedintele Centrului Bucovina din Cernăuţi, a hotărât, în urma vizionării, ca Trofeul festivalului, la această ediţie, să ajungă în Banatul de Munte, la Dorinel Gavriluţ Pîrvoni, din Timiş. Premiul I a fost înmânat bistriţencei Teodora Florea, elevă a Liceului de Muzică care săptămâna trecută a obţinut locul I la Olimpiada de Muzică ce s-a desfăşurat la Timişoara. Premiul II i-a revenit tinerei interprete din judeţul Bihor, Bianca Diana Popa, iar premiul III - Ştefaniei Larisa Varga din Bistriţa, care a obţinut şi premiul de popularitate. Premii speciale au primit Stelian Păun – din Giurgiu, Ana Dragu – Neamţ, Anamaria Roxana Goia – Banat. Premiul familiei artistei omagiate pentru cea mai bună interpetare a unui cântec din repertoriul acesteia a fost înmânat de Nicu Predescu pentru Bianca Diana Pop. Premiul Centrului Judeţean pentru Cultură a ajuns, anul acesta, la Cernăuţi, în Ucraina, prin Anastasia Opaeţ. Marele Premiu a fost în valoare de 3500 lei, premiul I – 2900 lei, premiul II – 2300 lei, premiul III – 1700 lei. De asemenea, juriul a mai acordat trei premii speciale în valoare de 1080 lei, premiul de popularitate - 500 lei.

Un punct aparte l-a constituit, în cadrul concertului, acordarea titlului „Tezaur uman viu” lui Ionică Moldovan, vestitul ceteraş de la Sângeorz Băi, cel care a pus bazele Tarafului tradiţional de aici.

„Este o mare bucurie să-i avem alături de noi pe cei care reprezintă poate ultimul taraf de tip tradiţional. Sunt sigur că v-aţi adus aminte de jocurile de odinioară din satul nostru năsăudean. Această muzică reprezintă identitatea noastră ca români şi anul trecut, Comisia Naţională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial a acordat, printre foarte puţinele premii, din zecile de dosare, pentru Ionică Moldovan care astfel a devenit „Tezaur uman viu””, a declarat managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Alexandru Pugna. Titlul a fost acordat de către preşedinta Comisiei ce funcţionează pe lângă Ministerul Culturii, prof. univ. dr. Gabriela Nedelcu Păsărin, care a spus: „Este extraordinar să vedem la vârsta domniei sale cum, cu acea eleganţă a spiritului ţăranului român, ştie să privească o bucurie când toată viaţa a risipit bucuria. Este o onoare pentru noi să-i acordăm lui Ionică Moldovan titlul de „Tezaur uman viu”. Poate că faptul că a ştiut să creeze generaţii şi a rămas un model pentru comunitate este argumentul că Ioan Moldovan este o valoare”. Cea care s-a ocupat de dosarul de primire a fost şef serviciu Emilia Bumb Ometiţă: „Câtă bucurie pentru noi în această zi când ceteraşul Ionică Moldovan a reuşit să primească un titlu onorific. Nu este uşor să pui în paginile unui dosar viaţa şi activitatea artistică a unui om. Ceteraşul Ionică Moldovan este cel mai renumit din Ţara Năsăudului cântând peste 50 de ani cu cei mai mari şi vestiţi muzicieni”. Soliştii de la „Dor Românesc” – Domnica Dologa, Mirela Petruş, Anuţa Motofelea, Nicolae Cioancă, Oana Matei, Cristina Retegan, Ioachim Spân, Veronica Bălan şi Anamaria Marti - au prezentat, un recital din cântecele Valeriei Peter Predescu. Felicia Stoian, de la TVR Timişoara, a prezentat această ediţie a festivalului. Nicolae Furdui Iancu, Gheorghiţa Nicolae, Maria Murgoci, Polina Gheorghe şi Grupul „Valeria Peter Predescu” au întregit recitalurile acestei ediţii a festivalului. De menţionat faptul că festivalul bistriţean este unic prin faptul că, pe lângă doina şi cântecul cu acompaniament din repertoriul propriu, tinerii trebuie să cânte şi o piesă din repertoriul Valeriei Peter Predescu, astfel încât s-au auzit pe scena festivalului cântece precum „Am drăguţ năsăudean”, „Mare-i mamă al meu sat”, „Hai mireasă suie-n car”, „Bade, doru dumitale”, „Bade, frumoşi ochişori”, „Dorule, arză-te focul”, „Moare badea de beteag” , „Într-o sară pe la cină”, „Mândru-i jocul pe la noi”, „Mamă, nu mă drăgăla”, „Mamă, de ţi-i dor de mine”, „Cucuţule păsărea”, „Pă câmpul cu florile” „M-o întrebat cucuţu” sau „Dragu-mi-i să cânt, să joc”. Bistriţenii au umplut sala aplaudând fiecare artist din regalul cântecului popular ce ne-a amintit de Marea Doamnă Valeria Peter Predescu, cea care a lăsat pentru noi nestemate în lada de zestre a tradiţiilor româneşti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5