Trei proiecte de asfaltări la Maieru. Primarul Vasile Borş: Dacă totul decurge normal, vom avea 85% din comună asfaltată!

Lucrările de investiţii continuă la Maieru, şi pe vremuri de pandemie, iar proiectele de finanţare pe care primarul Vasile Borş şi echipa sa administrativă a reuşit să le acceseze în anii anteriori încep să prindă

„În intravilanul localităţii, lucrăm pe 3 proiecte de asfaltări. Unul din acestea este finanţat de mai mult timp, dar lucrările au fost întârziate pentru că nu era finalizată reţeaua de canalizare. Este vorba de ultimii bani atraşi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală al Guvernului României. Această finanţare a fost obţinută din 2017. Avem pe fonduri europene de continuat pe anumite străzi, care nu au fost finalizate până acum, pe Măsura 7.2. Mai avem 5 străzi de executat, în maximum o lună vor încheia. Aici a fost un pachet mai amplu, cu tot ce înseamnă sat Anieş unde s-au realizat asfaltări pe drumul principal şi alte străduţe. A mai fost legătura dintre Maieru şi Poiana Ilvei”, a menţionat primarul Vasile Bor.

Acesta a precizat că şi-ar dori să poată asfalta toată reţeaua stradală, care cuprinde nu mai puţin de 114 străzi, dar programele de finanţare sunt cu sume limitate. Astfel, limita pentru un proiect este de 1,5 milioane de euro, la drumuri forestiere, iar pentru drumuri de interes local, infrastructură apă- canal a fost de 1 milion de euro. În plus, aceleaşi sume au fost alocate proiectelor şi din comune cu 8000 de locuitori, dar şi în comune cu 1000 de locuitori.

„Mai avem licitată o lucrare unde sunt 29 de străzi de asfaltat. Acest proiect a fost depus spre finanţare la Fondul de Dezvoltare a Investiţiilor, care a fost deschis anul trecut, a fost publicat pe lista finanţărilor, dar deocamdată Guvernul actual nu a spus nimic. Din semestrul al doilea s-ar putea deschide şi aceste finanţări. La acest proiect, putem să achităm şi din bugetele locale şi suma disponibilă până la sfârşitul anului din venituri proprii ar fi între 1,8 şi 2 milioane de lei. Vom putea realiza străzile principale din bugetul local. Dacă acest Fond de Dezvoltare a Investiţiilor nu se va deschide, închidem acest proiect din resurse proprii. Dacă totul decurge cum ne-am propus, 80-85% din comuna va fi asfaltată. Am făcut să fie bine pentru majoritatea oamenilor”, a explicat primarul Vasile Borş.

În ceea ce priveşte amenajarea trotuarelor, după finalizarea lucrărilor în zona centrală, se va trece în satul Anieş, pentru a fi în siguranţă pietonii.

De săptămâna viitoare, reîncep lucrările la căminul cultural, pentru că am depins de nişte materiale care au fost comandate în străinătate. Vom începe sper lucrările la grădiniţă, pentru că sunt licitate de peste 11 luni, dar constructorul nu s-a apucat de ele. Cele două proiecte de drumuri forestiere  - unul va fi închis în aproximativ 2 luni. Este vorba de Valea Caselor, care figurează ca drum forestier şi se va asfalta săptămâna viitoare, Anieşul Mic şi Anieşul Mare. Celălat proiect cuprinde două tronsoane de drum de pe Valea Anieşului, iar celelalte sunt pe proprietatea Maierului, dar pe zona administrativă a comunei Şanţ, la Gagi, Nechitaş şi Preluci. Dacă finanţarea a fost pe drumuri forestiere, nu poţi face altceva. Sper ca constructorul să se apuce şi ar putea finaliza până la sfârşitul anului  - de un an este semnat contractul, cu proiect tehnic, şi nu a făcut nimic”, a mai spus primarul Vasile Borş.

Nu în ultimul rând, comuna Maieru are în evaloare pe Programul Operaţional Infrastructură Mare un proiect major în valoare de peste 4 milioane de euro pentru încălzire pe biomasă, în prima fază, a instituţiilor publice. „La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, s-a constituit o Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară în care vârf de piramidă este Consiliul Judeţean, iar comunităţile care nu au avut gaz sau au dorit extinderea reţelelor, dacă se obţine finanţare, vor putea beneficia, într-o perioadă de 3-4-5 ani de reţele de gaz. Suntem în etapa avizelor, la Mediu şi alte instituţii care trebuie să ne elibereze avize. Studiem  fiecare oportunitate de finanţare care poate fi accesată pe viitor”, a menţionat edilul măierean, într-un interviu pentru un post local de televiziune.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5