La noi

Transilvania – „o Europă în miniatură”

Cornel Cotuțiu

Cuvintele au fost rostite (în aplauzele celor prezenți în sala mare a Muzeului Etnografic al Transilvaniei) de către Dl. Prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, eminentul istoric Gheorghe Iacob, venit la Cluj-Napoca cu ocazia lansării volumului Istoria Transilvaniei, autori Ioan-Aurel Pop și Ioan Bolovan.
Cartea a apărut la Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca (director Vasile George Dâncu); ediție a doua, revăzută și adăugită, proiectul fiind susținut de Banca Transilvania și apărut sub egida Academiei Române – Centrul de Studii Transilvane, recomandat de Revista Sinteza. (Iar pagina e admirabil de elegant tipărită!).
Demersul autorilor a fost tocmai acesta, să transforme axioma din titlul de mai sus în adevăr irefutabil: Da, „Transilvania este astăzi o parte a României și a Europei în același timp, dar, mai presus de toate, este patria primitoare a tuturor locuitorilor săi.”
Cât sunt dumnealor de supertitrați (Ioan-Aurel Pop – academician, rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, membru în diverse academii și organizații științifice naționale și internaționale, autor a peste 50 de cărți; Ioan Bolovan, prorectorul acestei celei mai mari universități din România, președinte al Comisiei Internaționale de Demografie Istorică – Geneva), la întâlnirea aceasta cu sala arhiplină de academicieni, universitari, scriitori, jurnaliști, clerici ș.a. cei doi „protagoniști”erau emoționați ca niște studenți în anul I, la primul lor examen oral.
Acest tom – susțin dumnealor -, a fost elaborat de așa natură încât să satisfacă cerințele omului de știință, dar și ale celui de rând. Ambele categorii de intelectuali, urmând să înțeleagă în profunzime de ce Transilvania „E singurul loc din Europa unde o biserică bizantină stă lângă o bazilică romanică, lângă o biserică gotică și lângă alta barocă, toate vecine cu o sinagogă! De asemenea, singurul loc în care un locaș de cult ortodox este la câțiva pași de unul greco-catolic, de altul romano-catolic, de unul calvin, de altul luteran sau unitarian.”
Și că „trecutul trebuie cunoscut nu pentru încrâncenare și răzbunare, ci pentru destindere și înțelegere.”
În finalul alocuțiunii sale, Ioan Bolovan a parafrazat celebra spusă a lui Ștefan cel Mare, din Apus de Soare: Căci Transilvania n-a fost a strămoșilor noștri, n-a fost a noastră ori a voastră, ci este a urmașilor voștri în veacul vecilor.
Înainte de a se forma, încă din curte, două cozi de doritori pentru autografe, Dl. Ioan-Aurel Pop încheia astfel: ”Să ne amintim de spusele eminentului istoric clujean David Prodan: Problemele Transilvaniei să fie rezolvate de istorici, nu de oamenii politici.”

Comentarii

31/01/17 13:54
Vizitator

Transilvania... este "singurul loc în care un locaș de cult ortodox este la câțiva pași de unul greco-catolic". Ba mai mult decat atat, este singurul loc în care un locaș de cult ortodox se gaseste chiar în unul greco-catolic, gratie "binefacerilor" regimului comunist, care n-au fost indreptate pana acum .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5