Traian Simionca: Derulăm proiecte de 8 milioane euro în comuna Livezile în infrastructură rutieră, apă şi canalizare, şcoli

Primarul comunei Livezile, Traian Simionca, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile locale au în derulare proiecte în valoare de 8 milioane euro, cu finanţare din fonduri europene şi guvernamentale, dar şi din resurse proprii.

„Livezile este cea mai apropiată comună de reşedinţa de judeţ, este traversată de un drum european şi am căutat tot timpul să aduc această comună la un nivel occidental. Avem lucrări la Livezile în valoare de 8 milioane euro, încă de anul trecut comuna a devenit un şantier, cu lucrări de infrastructură – apă, canalizare, străzi, şcoli", a precizat Traian Simionca.

Potrivit acestuia, prin fonduri europene, la Livezile este în derulare un proiect care vizează infrastructura de apă şi apă uzată, în valoare de 2 milioane euro, care include 13 km de reţea de canalizare şi 10 km de reţea de apă, în satele Valea Poienii, Dumbrava şi Livezile. „Ne-a mai rămas Cuşma, care e inclus în etapa a II-a a Master Planului, cu apa, şi am făcut un proiect de 8 milioane lei pentru canalizare, pe care o să-l depunem fie pe PNDL, fie pe altă sursă de finanţare şi atunci am reuşi să avem 100% canal şi apă în comuna Livezile", a menţionat Simionca.

Tot prin fonduri europene, la Livezile vor fi modernizate 21 de străzi, pe o lungime de 8 km şi drumuri agricole, pe o lungime de 10 km, ultimul proiect având termen de finalizare acest an.

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, la Livezile sunt finanţate patru proiecte. Este vorba despre modernizarea DC 6B, care face legătura între Valea Poienii şi Rusu Bârgăului, pe o lungime de 2,6 km, proiect în valoare de peste 2 milioane lei şi care se va finaliza în luna iunie. De altfel, anul trecut a fost finalizat un alt proiect de modernizare a infrastructurii rutiere, de pe DC 6A, de pe str. Crucii spre Dumbrava, în lungime de 5 km.

Nu mai puţin de trei instituţii şcolare sunt modernizate, reabilitate şi dotate cu fonduri guvernamentale, în valoare de aproximativ 1,5 milioane lei. Este vorba despre şcoala de la Dorolea, o fostă clădire săsească care a fost lăsată în paragină în lipsa clarificărilor juridice. Proiectul tehnic se apropie de finalizare şi va începe şi execuţia la acest imobil, în timp ce Grădiniţa de la Dorolea a fost finalizată. Şi la şcoala primară şi grădiniţa din localitatea Cuşma lucrările sunt demarate.

Din surse proprii, la Livezile a fost dată în funcţiune o capelă funerară, „un rău necesar", după cum îl cataloga primarul Traian Simionca, iar anul acesta vor fi făcute lucrări în parcul central, în valoare de peste 100.000 lei. Fonduri au fost alocate şi pentru Planul Urbanistic General.

La Livezile se lucrează şi la un nomenclator stradal, iar dacă se va impune schimbarea actelor de identitate, Primăria va suporta costurile pentru cetăţeni.

„Mă bucur că am reuşit să aduc comuna Livezile la zero, după acele datorii de 54 miliarde lei vechi pe care le-am moştenit de la vechea guvernare din Livezile. Am adus comuna la zero, din punct de vedere al datoriilor, acum suntem chiar pe plus. (...)Tot ceea ce înseamnă în comuna Livezile infrastructură am ajuns să le punem la punct. Dacă nu erau acele datorii, comuna Livezile era printre primele comune din judeţ care avea totul. Câteodată mă gândesc cum nu aveam acei bani de proiecte, 20-50.000 lei, pentru că aveam executări silite sau titlu executoriu, care te obligau să dai 5 miliarde lei vechi, 13 miliarde lei vechi, 17 miliarde lei vechi la firme, iar noi nu puteam să facem proiecte. Am ajuns să facem diferite compromisuri, contracte cu firme în care scriam că nu ne vor percepe penalităţi şi dobânzi - Curtea de Conturi a spus că e o idee genială – şi că banii se vor da în 2-3 ani, ca să am acoperire bugetară. Mă bucur că am ajuns să aduc comuna la un nivel ridicat. Se vede că se mişcă ceva în comuna Livezile, e o comună europeană. Vreau să duc la final aceste proiecte şi să-i mulţumesc pe oamenii din Livezile, asta-i important, să ne ducem mandatul la bun sfârşit", a declarat primarul Traian Simionca.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5