A trăi între pământ şi cer... (4)

Când l-au văzut locuitorii din târguşorul Sisa pe Simion în piaţă, în vârful unui stâlp ce avea o mică platformă, s-au mirat nespus. S-au crucit de-a dreptul. Se aduna puhoi de oameni ziua, alţii noaptea, să-l vadă rugându-se în lumina Lunii. Era un spectacol, dar pe măsură ce mulţimile căutau să se apropie fizic de el, Simion îşi înălţa mereu stâlpul, stâlp cioplt cu mâinile sale. Femeile nu erau primite. Omul se ruga mereu, citea Sfânta Scriptură, era smerit în cuget şi când i se cerea sfatul, dovedea o înţelepciune neobişnuită, după poruncile lui Dumnezeu. A venit şi mamă-sa, Marta pe nume, dar n-a avut parte de o primire mai bună decât alte femei. „Du-te, maica mea, şi dacă va vrea bunul Dumnezeu, ne vom întâlni în Împărăţia Lui.” Femeia s-a dus şi a intrat monahie într-o mănăstire din apropiere..S-au mirat şi creştinii şi călugării de pretutindeni, până-n pustia Egipului.
Cei din pustia sinaitică s-au hotărât să trimită o delegaţie de monahi care să-l verifice ce fel de om este şi pentru ce face ceea ce face - din duh de mândrie ori este omul lui Dumnezeu?
Şi cum se poate verifica un om dacă este mândru sau dacă este smerit? Dacă trece proba ascultării, omul e smerit, iar dacă face din mândrie, din băţoşenie ce face, va fi dispeţuitor, mărindu-se pe sine, desconsiderând pe alţii. Astfel, e clar că nu este decât un trufaş şi nu trebuie luat în seamă.
-Simioane! Noi am venit din Sinai de la mănăstirile de acolo şi Sfinţii Părinţi te roagă să cobori spre a sta de vorbă cu tine şi să ne dai sfat.
Auzindu-i, Sfântul Simion n-a pregetat şi folosind scările lui mici şi şubrede din lemn, a coborât cu bucurie să întrebe ce mai fac călugării de pe acolo şi alte cele. Aşa s-au convins cu toţii, după blândeţea, smerenia şi ascultarea sa că e omul lui Dumnezeu.
Pare bizar, dar aceşti stâlpnici, care mâncau abia de câteva ori pe săptămână, trăiau vârste matusalemice pentru acea vreme – optzeci, nouăzeci, suta de ani. (Hrana excesivă scurtază urgent zilele; cea sărăcăcioasă şi puţină le-lungeşte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5