Tradiţionalul pelerinaj la Mănăstirea din Molişet

În prima duminică după Rusalii, în duminica Tuturor Sfinţilor, se sărbătoreşte hramul Mănăstirii ,,Coborârea Sfântului Spirit” din Molişet, a călugărilor bazilieni ai Ordinului ,,Sfântu Vasile cel Mare”. Începând cu anul 1992, când a avut loc sfinţirea acestei mănăstiri, se organizează aici tradiţionalul pelerinaj al credincioşilor greco-catolici, din împrejurimi, din alte localităţi ale Eparhiei de Cluj-Gherla şi nu numai.
Un pelerinaj la Mănăstirea Molişet înseamnă în primul rând ,,o descălecare” în mijlocul naturii, ,,sub poale de codru verde”, un spectacol mirific al clorofilei, un loc prielnic reculegerii, întâlnirii cu Dumnezeu. Dacă mai adaugi acestor chemări, ospitalitatea localnicilor, strădaniile călugărilor ca totul să fie perfect, spectacolul oferit de purtătorii frumoaselor costume populare, de cei mici, până la cei mai în vârstă, ai imaginea generală a sărbătorii hramului acestei mănăstiri.
Mănăstirea Molişet şi-a primit pelerinii oferindu-le o mică noutate, o grotă cu o statuie a Fecioarei Maria, amenajată după modelul celei de la Lourdes, sub dealul de lângă biserica de lemn. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un grup de preoţi, îndrumaţi de vicarul general, pr. Mihai Todea. Din partea oficialităţilor locale au participat primarul şi viceprimarul comunei Târlişua. A fost prezent şi senatorul PNL Ioan Deneş.
În predica sa pr. Mihai Todea a îndemnat pe pelerini să-l lase pe Dumnezeu să le conducă vieţile, să-şi onoreze prin rugăciune şi prin muncă cinstită statutul de creştini. A identificat trei tipuri de creştini: cei care fac voia lui Dumnezeu, de teama iadului, ,,am zice nişte sclavi”; ,,angajaţii”, cei care dacă fac ceva bun, aşteaptă răsplata pe loc, ceva în schimb, negociază cu Dumnezeu şi cei care îşi iubesc aproapele, care fac totul pentru semenii lor, fără a se gândi la răsplată. ,,Ceea ce facem semenilor, facem pentru Cristos, cel care vieţuieşte în ei”, a concluzionat pr. Mihai Todea.
Fiindcă ne aflăm în ,,Anul Credinţei” şi Sfântul Scaun a decretat obţinerea indulgenţei plenare pentru pelerinii la această mănăstire, pr. Mihai Todea a acordat indulgenţa plenară celor prezenţi, celor care s-au mărturisit şi cuminecat. După Sfânta Liturghie a fost sfinţită grota Sfintei Fecioare Maria. Pr. protoegumen Laurean Daboc, stareţul mănăstirii, a mulţumit confraţilor concelebranţi, vicarului general al Eparhiei de Cluj-Gherla, pr. Mihai Todea, călugărilor, corului din Beclean de la parohia ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, care şi-a întregit forţele , cu vocile tinerilor veniţi dintr-un alt pelerinaj, de la Vima Mică, sub îndrumarea pr. Alin Cândea, autorităţilor locale, poliţiştilor care au asigurat ordinea, nu în ultimul rând, pelerinilor. Cu toţii au fost invitaţi apoi la o agapă frăţească.
Interesant, cactuşii din rondoul, din faţa clădirii mănăstirii, au înflorit chiar astăzi, cu prilejul acestei sărbători a hramului acestei mănăstiri. Miracolul lor floral durează doar o zi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5