Tradiţiile din Runcu Salvei, admirate de italieni

Comuna Runcu Salvei a fost gazda unei delegaţii a oraşului italian San Giovanni Rotondo, care au dorit să vadă la ele acasă tradiţiile românilor. Invitaţii au fost primiţi de primarul Anchidim Pavelea, alături de tinerii în frumoasele costume de runc cu a lor pană de păun şi de meşterul popular Floarea Cosmi, care a oferit tradiţionala pâine şi sare. Preşedintele Consiliului Comunal din San Giovanni Rotondo Italia – Mauro Capucci şi preşedintele Federaţiei de Folclor din Italia – Benito Ripoli, alături de preşedintele IGF – Dorel Cosma, Doris Moldovan-preşedinta Fundaţiei "Doris", şi referenţii de la Centrul Cultural Municipal şi consilierii italieni Claudio Russo şi Mimmo Longo au fost primiţi, în acelaşi timp, şi de feciorii călare, aşa cum se obişnuieşte în satele năsăudene când vin oaspeţi deosebiţi.
Jocul oferit de ansamblul „Roata”, coordonat de Liviuţa Istrate şi Florin Piersică, alături de bucatele tradiţionale, nelipsind renumita plăcintă de la Runc sau ginarsul „tare”, prezentarea Monografiei Runcului au făcut impresie bună delegaţiei din Italia. Călare pe cai înstruţaţi, oaspeţii au vizitat centrul comunei nelipsind popasul de la Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, monument istoric din 1757, de care are grijă părintele paroh Claudiu Sorăşan. Popasul la Runc s-a încheiat la cabana de „La baltă” unde cântecul, jocul şi voia bună au răsunat în cinstea oaspeţilor italieni.
Schimbul cultural va continua, în perioada următoare, în luna august, ansamblul folcloric „Someşana” din Năsăud fiind prezent la deschiderea noului sediul IGF din Italia.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5