Top trenduri 2022 în arhitectură și design interior

Pandemia de coronavirus ne-a demonstrat un singur lucru: trebuie să acordăm mai multă atenție confortul pe care locuința ni-l oferă, iar acest lucru se reflectă în trendurile din acest an în domeniul arhitecturii și al designului interior. Observăm o apropiere de natură prin materialele folosite atât la interior, cât și la exterior, o preocupare mai mare pentru calitate, confort și sustenabilitate.

Natura – un element important în 2022

În perioada restricțiilor unul dintre lipsurile resimțite cel mai acut a fost conexiunea cu natura. Această perioadă ne-a făcut să apreciem mai mult plantele de apartament, grădinile și toate materialele care ne aduc mai aproape de natură. Se pune accent din ce în ce mai mult pe ideea de microclimat – designerii de interior folosesc pereți vegetali, în timp ce arhitecții se concentrează pe idei de culori pentru zugrăveli exterioare care să ne ducă cu gândul la natură. Finisajele, obiectele de mobilier și de decor realizate din materiale naturale sunt pe primul loc în tendințele anului 2022. În momentul de față, pachetul din stejar masiv este considerat un must-have în orice locuință.

Sustenabilitatea – un trend în creștere

Despre sustenabilitate se tot vorbește în ultimii ani, însă se pare că pandemia i-a făcut pe oameni mult mai responsabili și mai atenți la costuri (spre exemplu, utilizarea surselor alternative de energie pot aduce o scădere semnificativă a costurilor). Instalarea panourilor solare, folosirea materialelor reciclabile în amenajarea interioară reprezintă doar câteva modalități prin care conceptul de sustenabilitate a fost integrat în locuințe. Se remarcă o afinitate pentru fibre naturale, cânepă și mătase, obiecte din ratan sau obiecte de decor din macrame.

Locuințele inteligente

Un alt trend care a luat amploare în 2022 este crearea unor locuințe inteligente care să asigure un confort superior. Ne referim aici la sisteme de control al luminii, sisteme de securitate sau alte sisteme bazate pe inteligență artificială sau automatizare. Probabil te gândești că o locuință inteligentă este opusulul primul trend despre care am discutat, însă natura își poate găsi la fel de bine locul într-o casă tehnologizată.

Minimalismul – ”less is more”

Tot în această perioadă oamenii au descoperit că au prea multe lucruri în casă, obiecte inutile care ocupă loc degeaba și îți dau impresia că spațiul este din ce în ce mai mic. Așa a apărut trendul minimalismului în anul 2022. Oamenii au descoperit că pot trăi mult mai organizat într-un mediu simplu, iar o casă minimalistă pare o casă mult mai luminoasă și practică. Regăsim conceptul de ”less is more” și în idei amenajare dormitor, living sau bucătărie. Simplitatea este de cele mai multe ori calea cea mai bună.

Bineînțeles, nu te obligă nimeni să ții cont de aceste tendințe în momentul în care îți amenajezi locuința. Până la urmă, o locuință trebuie să te reprezinte și să îți ofere acel sentiment de ”acasă”. Dacă ție îți place stilul industrial, îl poți integra în casa ta fără niciun fel de problemă. Alege să integrezi doar acele trenduri care ți se potrivesc. Dacă toată lumea ar urma aceste trenduri ca la carte, locuințele nu ar mai avea farmec.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/17NCG_wOkMY

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5