Toate ajutoarele de stat, sistate dacă eşti restant la taxele locale. Perioada de graţie: 5 luni.

Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, sistarea tuturor beneficiilor sociale pentru neplata taxelor locale pe o perioadă de cinci luni, argumentând cu necesitatea aplicării prevederilor Legii asistenţei sociale.

Potrivit actului normativ, persoanele care primesc beneficii sociale, sub formă de alocaţie de stat pentru copii, indemnizaţie de creştere a copilului, venit minim garantat şi alocaţie pentru susţinerea familiei, şi care nu-şi vor achita taxele şi impozitele locale, nu vor mai primi aceste drepturi. Se acordă o perioadă de graţie de 5 luni.

,,Dacă până în 31 ianuarie nu au fost plătite impozitele pe anul anterior, orice beneficiu pe care îl are o persoană se suspendă pe o perioadă de 5 luni. Se suspendă, atenţionez. În această perioadă au posibilitatea să-şi plătească impozitul. În momentul în care îşi plătesc impozitul, se reia plata, retroactiv.

Numai în cazul în care în cele cinci luni nu şi-au plătit dările către stat, se întrerupe plata beneficiilor de asistenţă socială.

Nu intră amenzile. Se specifică foarte clar impozitele pe maşini, pe clădiri şi pe teren”, a declarat într-o conferinţă de presă, Doina Sigmirean, director executiv Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bistriţa-Năsăud.

În baza Legii asistenţei sociale, autorităţile administraţiei publice locale constituie un fond de asistenţă pentru plata beneficiilor sociale acordate din bugetul local. Sumele necesare pentru acest fond sunt asigurate inclusiv din bugetele locale. De asemenea, serviciile sociale sunt finanţate şi din bugetul local.

Alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia de creştere a copilului, venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei vor fi raportate la indicatorul social de referinţă, care are valoarea de 500 lei, mai arată textul ordonanţei.

La finalul anului trecut, Guvernul a decis ca indemnizaţia de şomaj să reprezinte 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, de 500 lei, şi să nu mai fie raportată la salariul minim, cuantumul indemnizaţiei scăzând ca urmare a modificării sistemului de raportare.

,,Este o măsură destul de drastică, dar trebuie cumva să ne obligăm să ne achităm şi dările către stat”, a concluzionat Maria Oltean, consilier superior AJPIS B-N.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5