ŢINUTUL NĂSĂUDEAN ÎNTR-O REVISTĂ ŞCOLARĂ DIN MARAMUREŞ

Apropiaţi din punct de vedere geografic şi uniţi sufleteşte prin tradiţii şi obiceiuri, prin spiritualitate şi buna vecinătate de hotar , Maramureşul rămâne mereu o punte de legătură între cele două judeţe , pe plan social, economic şi cultural.

Năsăudul acel,,Blaj al românimii nordice’’, aflat sub emblema academicienilor, a fost locul de formare a multor personalităţi maramureşene. Şcoala Normală, devenită apoi renumitul Liceu Pedagogic, Şcoala Silvică, azi Grupul Şcolar Silvic, şi nu în ultimul rând, Liceul,, George Coşbuc’’ din Năsăud, cu titulatura de prestigiu - Colegiu Naţional, au gazduit mulţi tineri din satele învecinate şi chiar mai îndepărtate, dăruindu-le foloasele învăţăturii de carte.

Ţinutul năsăudean s-a făcut remarcat de-a lungul timpului printr-un eveniment înscris în paginile istoriei noastre naţionale şi universale. Este vorba de înfiinţarea de către autorităţile habsburgice, în 1762 a ,, Regimentului II de graniţă năsăudean’’ în care au fost încorporate toate satele de pe Valea superioară a Someşului Mare. Faptele de arme săvârşite de grănicerii năsăudeni în marile campanii ale imperiului, dar şi alte evenimente legate de această perioadă istorică, au fost transmise populaţiei maramureşene , îndeosebi prin elevii şcoliţi la aceste înalte instituţii.

O rememorare a acestor evenimente o face revista şcolară,, HERA’’, aparţinând Grupului Şcolar,, Alexandru Filipaşcu’’ din comuna Petrova, judeţul Maramureş. Aflată în anul VI al apariţiei sale, sub îndrumarea inimosului profesor de istorie, Dumitru Borda şi a unui harnic colectiv redacţional format din elevi şi profesori, revista din anul 2011 este o ediţie specială . Numerele 3-4 din anul omagial sunt dedicate aniversării a 600 de ani de la prima atestare documentară a localităţii Petrova. Are 126 de pagini bine structurate şi prezentate într-o grafică de excepţie.

,, Prin numărul mare de informaţii apărute în revistă, dar şi prin consistenţa lor, ele se pot constitui în adevărate repere monografice, sau o mică istorie a localităţii’’, precizează redactorul şef , Dumitru Borda.

La rubrica,, Pagini de istorie din ţinuturi învecinate cu Maramureşul’’apare şi un material despre Ţinutul Năsăudului în care este explicată legendara expresie a împăratului Iosif al II-lea, rostită cu prilejul călătoriilor sale pe Valea Someşului :,, SALVAE PARVA NEPOS ROMULI !’’, cuvinte care traduse din limba latină în româneşte ar avea următorul înţeles : ,,TE SALUT MICĂ NEPOATĂ A LUI ROMULUS !’’, sau ,, FII SALUTATĂ MICĂ NEPOATĂ A LUI ROMUL !’’Tradiţia populară aminteşte însă şi alte variante ale expresiei, dar toate având acelaşi înţeles.

Prin aceste cuvinte, împăratul a vrut să rămână pentru eternitate atestatul său imperial asupra originii romane a limbii şi poporului român, a continuităţii românilor în Transilvania. În urma acestor vizite imperiale, trei sate au primit nume latineşti şi se mândresc astăzi că au o asemenea origine. Astfel, localitatea Lunca Vinului se va numi PARVA, Vărarea primeşte numele de NEPOS, iar Strâmba devine ROMULI, nume latineşti care împreună cu vechea SALVA vor forma expresia amintită. În continuare sunt prezentate cele trei călătorii ale lui Iosif al II-lea în Transilvania, modul cum au fost organizate, planurile şi preferinţele înaltului demnitar.

Cele câteva pagini dedicate Ţinutului năsăudean sunt o dovadă a interesului pentru istorie pe care îl arată tineretul şcolar maramureşean, precum şi cadrele didactice ale acestei prestigioase şcoli. ,, Hera’’ este o revistă de înaltă ţinută, atractivă şi bine făcută, are un conţinut bogat şi plăcut, care îndeamnă pe oricine la lectură. Câte şcoli nu şi-ar dori o astfel de revistă, dar pentru aşa ceva, e nevoie de oameni. Un asemenea om care se dedică acestui act cultural este profesorul Dumitru Borda., căruia îi transmit sincere felicitări şi succes în continuare.

Comentarii

06/10/13 19:07

"De aici au rasarit adevarati titani ai literaturii romane (George Cosbuc si Liviu Rebreanu), alaturi de alte zeci de somitati din diferite domenii de activitate care au pastrat si au perpetuat cu demnitate mandria de a fi nasaudean" http://nicolaecristianbadescu.blogspot.ro/2013/10/tara-nasaudului.html

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5