Timpurile Bistriţei

Profesorul Constantin Sănduţă surprinde prin aşezarea gândurilor în volumul „Timpurile Bistriţei – povestiri de demult şi mai de acum”, apărut în Colecţia „identităţi” la Editura Karuna. Pentru cei născuţi în acest oraş, el devine universul copilăriei şi maturităţii, cu oameni deosebiţi, susţinuţi de un trecut care a avut la bază coordonatele avansate ale Europei medievale şi moderne. După cum spune în Prefaţă conf. dr. Gheorghe Mândrescu, „Bistriţa există graţie unui patrimoniu cu un trecut extraordinar, pe care este datoare să-l cunoască pentru că face parte din fiinţa sa actuală”.
Volumul, scris de Sănduţă, este ca o carte de vizită a Bistriţei, după cum declară şi primarul Ovidiu Creţu. Regăsim, în lectură, un lanţ de evocări rezultate din lecturile dedicate cetăţii de înaintaşii contemporani, cât şi din mărturisirile bistriţenilor vechi, cu amintiri personale.
Cartea devine document şi prin faptul că din cei 59 oameni în vârstă, cu care, în anul 1965, Sănduţă dialoga despre Bistriţa primilor 50 de ani ai secolului trecut, niciunul nu mai există.
Date istorice concludente, datele culturale, legendele, familiile cunoscute ale oraşului, toate sunt aşezate în această carte, fiind însoţite de ilustraţii reprezentative ale unor locuri care astăzi nu se mai găsesc în aceeaşi formă. Constantin Sănduţă conturează, în acelaşi timp, şi un portret al oamenilor de seamă care au trăit cu Bistriţa în suflet de-a lungul timpului. Pentru el, Bistriţa reprezintă locul în care a trăit toate momentele esenţiale ale vieţii, prin această carte reîntorcându-şi recunoştinţa spre oraşul natal. Bistriţa are, astfel, un volum despre atmosfera de aici, scris de un fiu autentic al ei, Constantin Sănduţă.

Comentarii

02/04/17 17:02
Silagy calin

Vreau sa achizitionez un exemplar. Nu conteaza pretul.

02/04/17 17:03
Silagy calin

Vreau sa achizitionez un exemplar. Nu conteaza pretul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5