Tezaurul uman viu Teodora Purja, concert la Paris, împreună cu Lenuţa Purja şi Sergiu Purja Negrean

Sursa: basilica.ro

Rapsodul Teodora Purja, din Agrieş, va susţine un moment artistic în prima zi a Festivalului de cultură, artă şi teologie „Din dragoste pentru Frumos”, organizat de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale. „Horitoare din grumaz” ajunsă la venerabila vârstă de 77 ani va cânta în data de 13 octombrie, la Paris, împreună cu fiica Lenuţa Purja şi nepotul Sergiu Purja Negrean.
Teodora Purja provine dintr-o familie apropiată de Biserică. Tatăl ei, fost cântăreţ bisericesc în sat, i-a insuflat dragostea de Dumnezeu şi de cântare.
„Când mă trezesc dimineața, la ora 5, mă gândesc la Dumnezeu (…) Prima data cânt o priceasnă. Zic de Dumnezeu, de Maica Sfântă, de Iisus Cristos. Pricesnele le-am învățat de la tata, care știa multe și ni le cânta acasă”, declara Teodora Purja la începutul anului într-un interviu. Duminica este nelipsită de la Biserică şi respectă portul popular.
„Mă îmbrac în costum popular în toată duminica și merg la biserică. La sfârșitul slujbei, cântăm priceasna. Avem cam 100 de costume populare în familie, făcute de mine, făcute de mama, făcute de bunica”, spune Teodora Purja. „Ediţia din acest an orientează manifestările festivalului în jurul satului românesc, în ethosul şi istoricitatea lui, precum şi în raporturile sale cu societatea actuală”, se menţionează pe site-ul mitropoliei. Manifestarea culturală are ca tematică secundară împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea Eparhiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale – (AEOR).
Teodora Purja este unul dintre cei mai apreciaţi rapsozi ai ţării. Lenuţa Purja este deţinătoarea recordului de trofee aduse pentru judeţul nostru, iar Sergiu Negrean Purja este etnomuzicolog. Iată cum, împreună, reuşesc să promoveze folclorul nealterat, fiind o imagine unică pentru judeţul nostru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5