Fii responsabilă de sănătatea ta!

Teste GRATUITE HPV și Babeș-Papanicolaou, în şase comune din judeţ!

In timp ce „Cancerul de col uterin poate fi prevenit!”, Romania inregistreaza in continuare rate de incidenta si mortalitate prin cancer de col uterin, de trei ori mai mari decat media europeana.

Romania se numara printre tarile cu cea mai scazuta finantare alocata domeniului preventiei, dar are oportunitatea de  a creste finantarea interventiilor preventive si de diagnosticare precoce (prin screening), prin accesarea fondurilor externe nerambursabile.

In acest context, Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa Năsăud (DSP BN) are oportunitatea si onoarea de a fi partener al Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN), in implementarea proiectul POCU "Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin - etapa II- Regiunea Nord Vest”.

Scopul proiectului este de a  reduce povara cancerului de col uterin, prin facilitarea accesului unui numar de 170 002 de femei din regiunea Nord-Vest, la servicii de depistare precoce, diagnostic si tratament, al leziunilor precanceroase ale colului uterin.

Proiectul "Fii responsabilă de sănătatea ta!” oferă acces femeilor cu varste intre 24 si 64 de ani (inclusiv celor neasigurate) la servicii de informare si testare gratuita pentru depistarea leziunilor colului uterin. Femeile cu varste intre 24 si 29 de ani beneficiaza de testul Babes- Papanicolau, iar femeile cu varste intre  intre 30 si 64 de ani beneficiaza de testul HPV. Depistat în fază incipientă, cancerul de col uterin se poate vindeca, iar pacienta își poate continua viața, cu bine!

Rezultat al colaborării dintre IOCN Cluj, DSP BN, personalul medico-sanitar de obstetrica - ginecologie din Beclean, Nasaud si Maieru, reteaua de Asistenta Medicala Comunitara (AMC) si cu sprijinul primariilor si al partenerilor locali, a devenit posibila organizarea primei caravane a unitatii mobile, in judetul Bistrita Nasaud. Primele activitati de testare in localitati din mediul rural, utilizand unitatea mobila a IOCN, sunt programate astfel:

Luni, 6 iunie 2022, intre orele 10-18, in Spermezeu, la Centrul de Informare Turistică;

Marti, 7 iunie 2022, intre orele 10-18, in Târlișua,  la Căminul Cultural;

-  Miercuri, 8 iunie 2022, intre orele 10-18, in Căianu Mic, Parcul Central/ acces la Căminul Cultural;

Joi, 9 iunie 2022, intre orele 12-18, in Telciu, in piata/ Centrul de Informare Turistică;

-  Vineri, 10 iunie 2022, intre orele 10-15, in Ilva Mare, la cabinetul de medicina de familie (dispensar);

- Vineri, 10 iunie 2022, intre orele 15, 30- 18,30, in Poiana Ilvei, la cabinetul de medicina de familie (dispensar).

 Informam publicul larg si invitam femeile cu varste intre 24 si 64 de ani sa vina sa beneficieze de testarea gratuita, prilejuita de deplasarea unitatii mobile in cele sase localitati din judet.          

Multumim tuturor celor implicati in mediatizare, organizare, derulare si suport al activitatilor, primei caravane de testare din acest proiect, in judetul Bistrita Nasaud.

Mai multe informații puteți găsi pe pagina proiectului: https://www.potisaprevii.eu/proiecte-pocu/, pe pagina DSPBN: https://dspbn.bistrita.ro/?p=13730 ,pe pagina de Facebook „Învățăm să fim Sănătoși”, respectiv https://www.facebook.com/potisaprevii

 

 

 

 

 

 

Comentarii

03/06/22 10:29
Marius Nicolae Pop

Excelenta initiativa si implicarea DSP-BN !Felicitari!dr.MNPop

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5