Teofil Bradea – Antologia gândurilor

Preotul Teofil Bradea, slujitor în Hinchiriş, lângă Beiuş, născut pe meleaguri bistriţene, la Spermezeu, adună în antologia „Carte tristă şi-ncâlcită”, gândurile literare care i-au însoţit paşii de-a lungul timpului. O mare parte a volumului este dedicată studierii operei lui Mihai Eminescu, „ridicat ca un astru din fiinţa neamului întreg… S-a înscris cu jertfă pe firmamentul istoriei şi a literaturii către ceea ce am vrut să dăm în grai mai bun şi mai sfânt”. Părintele Teofil Bradea are în biblioteca de suflet 15 din 44 caiete facsimilate ale lui Eminescu. Scrierile preotului sunt adevărate îndemnuri la întoarcerea spre valoarea naţională, Eminescu având o gândire teologică: „Astfel, Biblia este sâmburul întregii manieri de a privi lumea şi a cugetărilor lui”. Interesant este poemul de 560 de strofe care sub numele „Luceafărului” dedică versuri poemelor eminesciene care se găsesc cu titluri în fiecare strofă: „Mereu bătând pământul/ Cu lacrima durerii/ Sfios precum cuvântul/ Străvechii Evanghelii”. Sau „Şi te-ai dus precum un vis/ Poezia ta divină/ Lângă tot ce a fost scris/ E-o icoană de lumină”. Acest poem se putea constitui el însuşi, prin numărul strofelor şi al valorii pe care o are, într-o carte. Antologia găzduieşte şi pamflete care surprind societatea de astăzi, cu grijile şi nevoile ei: „Voluptatea şi iubirea/ Murmurau la unison/ Şi cuprind nemărginirea/ Când te aud la telefon”. În versurile preotului Teofil Bradea se regăsesc personalităţi marcante ale culturii, dar şi oameni de rând, cu toţii aducând un omagiu în calitate de personaje lumii literare. Interesant este faptul că fiecare poezie este însoţită de un test în care facem cunoştinţă cu o snoavă sau povestire din trecutul omenirii.

Un capitol aparte este dedicat marelui înaintaş Constantin Brâncoveanu, iar mai apoi, preotul îşi descătuşează gândurile despre evenimentele marcante din religie: Ziua Crucii, Fecioara Maria, Sfântul Nicolae, dar şi Crucea de pe Caraiman: „Indescifrabile destine/ De zeci de ori te văd pe an/ De zeci de ori mă chemi la tine/ Cruce de pe Caraiman”.

Volumul se încheie cu un indice alfabetic al citatelor eminesciene. O carte care surprinde trăirile adânci ale unui om de cultură care luptă pentru promovarea cuvântului sfânt.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5