In memoriam

Teo Vrăsmaş

Asa sunt eu pe lume, un val, un nor de praf
Doar numele-mi stă scris pe-o carte - paragraf
“Scrum de poezie” (1949)

Ieri 17aprilie 2012 s-au împlinit 14 ani de la trecerea în veşnicie a poetului Teo Vrăsmaş, născut în 4 noiembrie 1931 la Prundu Bârgaului, judetul Bistriţa-Năsăud, absolvent al Facultăţii de Biologie -Georgrafie din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj. A activat o viaţă întreagă în învăţămînt, ca profesor şi director al şcolilor din Tiha Bârgăului şi Matei, director de cămin cultural la Tiha Bârgăului şi Parva, profesor şi activist cultural la Bistriţa Bârgăului, Susenii Bârgăului, Cuşma, Parva şi Sângeorz Băi.
Preocuparile sale au abordat, în mod deosebit, cultura populară şi cercetarea geografică, în urma sa lăsând numeroase lucrări etnoculturale şi monografice, dar marea lui pasiune a fost poezia, scrisă cu mult talent şi pregătită pentru tipar în câteva volume cuprinzând aproape trei sute de poeme.
În timpul vieţii sale doar câteva pozii au văzut lumina tiparului, în presa locală. Au fost însă publicate, postum, trei volume de versuri, întitulate: “De dragoste şi dor”, “Versuri rebele”, în editura bistriţeană Karuna, 2007 şi o plachetă bilingvă, româno-franceză, “Nori dantelaţi – Nuages Denteles”, Editura Eikon, Cluj – Napoca, 2008.
Teo Vrăsmaş a fost un dascăl deosebit, un mare şi pasionat activist în domeniul culturii populare şi un important poet al Ţării Bârgaielor, care va rămâne în posteritate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5