Teaca: Infrastructura viitorului prinde viaţă

Edilii Primăriei Teaca au demarat în forţă realizarea concretă, nu pe hârtie, a proiectului integrat pe Măsura 322 în valoare de aproape 3 milioane euro, având ca obiectiv „Reţea de canalizare şi staţie de epurare, asfaltare drumuri comunale, construcţie Grădiniţă cu program normal, dotare Cămin cultural şi Ansamblu dansuri populare”. Până în prezent s-a realizat finalizarea asfaltării a 9,5 km drumuri comunale, 5 km în satul Teaca, iar restul în satele Ocniţa, Pintic, Archiud şi Viile Tecii. S-au finalizat lucrările la noua Grădiniţă cu orar normal din Teaca. Lucrările de canalizare sunt spre final, în prezent având loc unele ajustări cauzate de unele aspecte de neconcordanţă privind respectarea strictă a proiectului în acest sens, iar staţia de epurare este în plină activitate de construcţie. Mai sunt unele probleme privind amenajarea şanţurilor de pe marginea şanţurilor de pe marginea drumurilor asfaltate, lucrări care se vor întinde probabil până în primăvara anului viitor.
Există la nivel judeţean un proiect având ca obiectiv asfaltarea drumurilor comunale, alimentare cu apă şi canalizare, proiect rămas în suspensie ca urmare a unor probleme de finanţare europeană, UE blocând deocamdată unele fonduri structurale pentru România până la anumite clarificări asupra modului în care au fost cheltuite cele absorbite până în prezent. Viitorul este însă sumbru pentru comunitatea europeană aflată în plină recesiune. Existând probleme majore în ceea ce priveşte aprobarea Bugetului UE pe perioada 2014-2020, care va fi mai mic cu 100 miliarde euro. De menţionat că Bugetul UE pe anii 2007-2013 este de 864 miliarde euro, România fiind ţara membră a UE care a absorbit cele mai mici fonduri, 9 miliarde de euro din cele 37 miliarde acordate prin bugetul european existând riscul ca ţara noastră să primească mai puţine fonduri din bugetul pe 2014-2020, ceea ce va afecta puternic economia naţională, cu toate consecinţele ei nefaste.
Dar până la punerea de acord privind Bugetul european 2014-2020, locuitorii din Teaca, beneficiari ai tandemului apă-canal, aşteaptă cu înfrigurare ceasul în care canalizarea va intra efectiv în funcţie, lucru care va duce la un mediu mai curat, la o viaţă normală, civilizată, aşa cum o percepe Constituţia UE, dar şi cea a României, încălcată sistematic de chiar cei care au moşit-o în urmă cu peste 20 de ani.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5