Teaca: infrastructura şcolară în perioada 2008-2010 la cele mai înalte cote

Scriam în primăvară despre un mare şi ambiţios proiect care privea infrastructura învăţământului din Teaca, şi iată că azi el a devenit o realitate palpabilă. La 1 august a.c. au demarat lucrările de construcţie a ceea ce se numeşte Campus şcolar, format din clădire cu 10 săli de clasă, un atelier şcolar, în care va funcţiona Şcoala de arte şi meserii (SAM), precum şi un bloc cu 10 apartamente destinate dascălilor care fac naveta, pentru ca aceştia să se stabilească acolo unde le este locul de muncă. Concomitent cu construirea respectivului campus şcolar, s-a trecut la reabilitarea vechiului local al liceului şi a şcolilor de pe raza comunei. Firma de construcţii care a câştigat licitaţia pentru a da viaţă ambiţiosului proiect este SC TOPAZ GRUP SRL Bistriţa.

Valoarea totală a acestei investiţii din resurse bugetare este de 125 mld.lei vechi, adică peste 3,5 mil. euro. Un efort uriaş din partea statului într-o comună în care învăţământul are un viitor incert, în declin, cauza fiind scăderea dramatică a natalităţii dar şi exodul populaţiei înspre alte zări fugind de agricultura care nu le oferă nicio satisfacţie. Practic, în 4-5 ani în comuna Teaca va funcţiona o singură unitate şcolară, la centru de comună, unde va exista o infrastructură şcolară la nivel occidental.

Referitor la pompoasa denumire a acelei forme de învăţământ numită Şcoală de arte şi meserii (SAM) pentru care se cheltuiesc atâţia bani astăzi nu văd ce viitor va avea, în condiţiile în care se pregătesc în prezent elevi pentru două meserii: comerţ şi tâmplărie, şi cum tendinţa era ca aceste şcoli să intre în competenţa intreprinderilor mijlocii şi mari, viitorul acestor elevi este incert. În comună există zeci de mici unităţi comerciale mici, în care se desfăşoară practica elevilor de la comerţ, iar “tâmplarii” pierd vremea într-o mică făbricuţă a unui investitor italian care produce picioare din lemn strunjit pentru fotolii care se asamblează la Beclean şi sunt destinate exportului. Ceea ce mai învaţă aceşti elevi despre meserie se întâmplă la atelierul şcoală. Problema este aceea că prea puţini elevi optează pentru sfera producţiei, cei mai mulţi îndreptându-se spre cea a serviciilor, lucru valabil şi pentru învăţământul superior.

Important este însă faptul că infrastructura şcolară la Teaca înregistrează un salt demn de admirat, rodul strădaniilor de ani de zile şi a directorului liceului din localitate, prof. Ioan Mihalci, care şi în prezent, fiind chiar în concediu de odihnă, este prezent zilnic pe şantier urmărind desfăşurarea lucrărilor. Rămâne doar ca dascălii şi elevii, administraţia locală şi toţi factorii educaţionali, să depună toate eforturile pentru realizarea unui învăţământ de calitate, pe măsura bazei materiale moderne care prinde contur, pentru că până la urmă tot “omul este măsura tuturor lucrurilor”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5