Taxele şi impozitele către Primăria Bistriţa se vor putea plăti online, fără comision

Ioan Peteleu, viceprimar: Eu sper ca în următoarele 2-3 luni, acest sistem să fie activ

Bistriţenii îşi pot achita dările online cu cardul bancar, prin internet şi POS, fără comision. Informaţii suplimentare privind modul de plată al obligaţiilor fiscale cu sau fără autentificare se pot obţine consultând ,,Manualul de utilizare pentru contribuabili”, disponibil la adresa de internet www.ghiseul.ro.

Viceprimarul municipiului Bistriţa, liberalul Ioan Peteleu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că sistem de plată online va fi activ peste 2-3 luni, dar se păstrează şi metoda clasică de plată a dărilor la bugetul local prin prezentarea la ghişeele Direcţiei de Taxe şi impozite din cadrul Primăriei.

,,Într-un viitor apropiat cetăţenii municipiului Bistriţa vor avea la dispoziţie un serviciu modern pentru plata contribuţiilor la bugetul local, mă refer aici la impozite şi taxe. Joi, în şedinţa ordinară a Consiliului Local al municipiului Bistriţa a fost adoptat un proiect de hotărâre în acest sens, care modifică un proiect adoptat în 2011 care prevedea ca şi comisionul pentru plata online a impozitelor şi taxelor să fie suportat de contribuabili, ceea ce nu era normal.

Este exact ca şi cum am merge la un magazin. Avem un preţ afişat pe raft şi când mergem la casă, plătim cu cardul, şi ni se mai spune că este ceva de plătit în plus. La nivelul Uniunii Europene sunt directive clare, reglementări şi tocmai în acest sens am propus ca acel comision să fie suportat din bugetul local.

Sper ca într-un timp foarte scurt să se treacă la procedura de achiziţie sau mai bine zis de selectare a unui operator pentru plăţi electronice şi la prima rectificare de buget să fie cuprinsă o sumă pentru acest comision.

Din simulările pe care le-am făcut, în municipiul Bistriţa sunt aproximativ 42.000 de persoane care plătesc impozite şi taxe. Dacă 25% dintre cetăţeni ar plăti online, ar însemna un efort bugetar de aproximativ 25.000 de lei. Am făcut nişte simulări mergând pe paliere de taxe şi impozite şi astea au fost sumele care au rezultat. Bineînţeles că ele sunt ca să zic aşa, optimiste. Pot fi şi mai mari şi mai mici. Vreau să anunţ cetăţenii municipiului Bistriţa că acest sistem de plată electronic este opţional şi nu obligatoriu. Cei care nu preferă acest sistem de plată se pot deplasa în continuare la ghişeele Direcţiei de Taxe şi Impozite să-şi plătească dările Eu sper ca în următoarele 2-3 luni acest sistem să fie activ. Practic, este o prevedere legală pentru toate autorităţile publice, administraţiile, să se pună la dispoziţie acest serviciu.

Primăria Bistriţa s-a înregistrat în Sistemul Naţional Electronic de Plăţi, mai exact în ghiseul.ro, dar tocmai din cauza reglementărilor europene care spun că este o dublă taxare ca să percepi şi impozitul şi comisionul, sistemul nu a fost activ. În momentul de faţă, din cunoştinţele mele sunt cel puţin 50 de municipii înscrise în acest sistem care sunt active. Am văzute şi multe comune înscrise în acest sistem. Şi Instituţia Prefectului BN este înscrisă în sistem şi este activă. Practic, toate taxele şi impozitele pentru bugetul local ce apar în fişa contribuabililor vor putea fi plătite online”, a explicat viceprimarul PNL al municipiului Bistriţa, Ioan Peteleu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5