În Ţara Năsăudului, se stinge o stea, prof. dr. Gheorghe Pleş!

S-a stins în tăcere un mare OM. Profesorul care a luminat Ţinutul Năsăudului ca un astru, a trecut în eternitate. Un spirit profund ştiintific,  un desţelenitor de minţi pentru brava junime a Văii Someşului, un slujitor al Minervei a trecut Styxul. Nu au rămas multe repere în Valea Somesului să aibă o asemenea vizibilitate ştiinţifică şi pedagogică. A fost un continuator al ACADEMICIENILOR care a stăruit să rămâna năsăudean, dar a intrat prin activitatea editorială, de cercetare a istoriei învăţământului năsăudean, pe radarul ACADEMIEI ROMÂNE.
S-a stins în demnitate în faţa unei boli pe care ştiinţa medicală şi biologia nu au putut-o învinge încă. Nu am nicio îndoială că a rămas credincios puterii ştiinţei. Ştiinţa are nevoie de timp pentru a stabili alte direcţii de cercetare. 
Era un model de credinţă în Dumnezeu, ne-a învăţat gândirea carteziană şi logică newtoniană, ne-a introdus în gândirea cuantică, ne-a învăţat să trăim în lume ştiintific alături de Creatorul lumii, de Dumnezeu. 
Ne-a dat aripi să zburăm singuri. Ne-a urmărit carierele şi performanţele profesionale şi simţeam că trăia în sine făloşsenia justificată a Ţării Năsăudului cu care ne-a contaminat. Avea puterea de a regăsi şcoala Năsăudului în fiecare profesie pe care au îmbrăţişat-o urmaşii lui Coşbuc şi ai lui Rebreanu. 
A fost un mare patriot. A ţinut conferinţe în faţa ofiţerilor din Comandamentul Brigăzii 1 Mecanizată despre tradiţia grănicerilor năsăudeni. Am fost atât de mândru când colegii mă întrebau despre Profesorul Pleş, dacă era profesor de limba română sau de matematică. Avea o capacitate de exprimare orală şi în scris cum numai Năsăudul poate genera. 
Membrii Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere îşi exprimă profunda durere pentru pierderea acestui reper de tradiţie militară, patriotism şi de ştiinţă, ca sprijin şi suport pentru apărarea naţiunii noastre şi a păcii în lume. 
În Ţara Năsăudului, se stinge o stea.
 
Sit tibi terra levis!
 
Președintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi În Retragere, Filiala judeţeană Bistriţa–Năsăud
Colonel în rezervă Ioan Gaftone 
 

Comentarii

15/04/21 13:09
Granciu Radu

Dumnezeu să-l odihnească

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5