ŢARA BÂRGAIELOR VĂ MULŢUMEŞTE DOMNULE NICOLAE GĂLĂŢEAN!

Profesorul Nicolae Gălăţean patronează de mai mult de 4 decenii viaţa culturală a judeţului Bistriţa – Năsăud, prin coordonarea activităţii celor mai importante instituţii, care au făcut tradiţia să fie cunoscută mult înafara graniţelor sale şi a ţării. Cultura bistriţeană a fost marcată în acest timp de numeroase şi valoroase manifestări, prin variate spectacole, concerte de muzică populară şi cultă, cercuri de artizanat, recitări şi lecturi literare, vernisaje, editări de carte şi reviste culturale şi lansarea acestora în cadrul unor grupuri sau societăţi adecvate (a fost înfiinţată Societatea Scriitorilor din judeţul Bistriţa – Năsăud), dar mai ales prin festivaluri zonale de mare amploare sau internaţionale („Regele brazilor”).

Prin grija şi strădania directorului Nicolae Gălăţean au fost promovate datinile şi tradiţiile noastre strămoşeşti, al căror valoare a fost apreciată în întreaga ţară, iar dintre numeroşii artişti locali, pe care i-a îndrumat, mulţi dintre ei au devenit stele ale cântecului şi dansului românesc şi chiar şi ale muzicii de operă, pe marile scene ale lumii.

Specialistul Nicolae Gălăţean a fost un adevărat motor al culturii tradiţionale a judeţului, transportând-o şi infiltrând-o pe toate văile şi crestele nord est transilvane, la Regele brazilor, Pasul Prislop, Dealul Târgului, văile Bârgaielor, Şieului, Ilvelor, Sălăuţei şi Someşului, sau pe înflorita câmpie bistriţeană. Omul Nicolae Gălăţean este un suflet mare, dotat cu cele mai nobile calităţi, sârguincios şi patriot, manager cultural deosebit, cunoscut, apreciat, respectat şi stimat de toată lumea.

Valea Bârgăului, acest leagăn al tradiţiilor străbune a fost un loc preferat al prof. Nicolae Gălăţean, întotdeauna gata să-l susţină şi să-l stimuleze. Locurile acestea l-au atras întotdeauna, ca dovadă că şi duminică, 24 octombrie 2010, a fost oaspetele de onoare al celei de a doua ediţii a sărbătorii „Toamna bârgăuană”, unde a fost sărbătorit de bârgăuani, care i-au adus mulţumiri, aşteptându-l şi primindu-l oricând, cu deosebită stimă.

Retragerea Domniei Sale de la conducerea Centrului Judeţean pentru Cultură a Judeţului Bistriţa – Năsăud este considerată o enormă pierdere, nu doar pentru judeţul nostru, ci şi pentru întreaga ţară, în zecile de centre unde Nicolae Gălăţean a sădit firele trainice ale culturii şi prieteniei între oameni.

Valea Bârgăului vă mulţumeşte, domnule Nicolae Gălăţean!

Comentarii

27/10/10 18:15
ilinca

Intr/o Romanie bolnava cum este cea de astazi,unii oameni sunt inmormantati simbolic,in viata,fiindca se fac vinovati ca nu stiu sa plece capul.Omul de cultura Nicolae Galatean pleaca lasand in urma un edificiu cultural marcant, in care zestrea spirituala a judetului nostru este consevata si promovata.Sper sa ne revenim si sa ajungem in vremuri mai bune in care valorile se vor aseza la locul bine meritat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5