Tabăra evanghelică din satul Jeica adună laolaltă 30 de copii

Bocskai Eliza-Blanka

În satul Jeica, săptămâna dintre 12 şi 18 august a fost rezervată Taberei Eparheice pentru Confirmanzi. 30 de copii au fost cuprinşi în programele de la Centrul pentru Tabere ,,Rozeta lui Luther”,  majoritatea dormind noaptea în corturile instalate în curtea bisericii de 152 de ani.

            Tinerii au avut parte de mai multe serii de activităţi pentru a se cunoaşte între ei, susţinute de psihologi, dar şi pentru a prelucra tema taberei, "Eşti atent la mine?” . "Motivul central al întâlnirii, atenţia, este o calitate pe cale de dispariţie în zilerle noastre ”, a avut de spus Tóth Zoltán – Csaba, preot evanghelic, gazda taberei eparheice. În desfăşurarea programului i-a venit în ajutor preoţii însoţitori din celelalte localităţi reprezentate, Cluj - decanul Fehér Attila, Aiton -  dr.Vitus- Bulbuk István, Căpuş - Horváth Csaba, Horváth Mengyán Szofia.

            Arta meşteşugului tradiţional a fost  adusă în program de artizanii Sályi Róbert şi Panna, vizitatorii anuali ai taberei, iar observarea astronomică de dr.Münzlinger Attila, medic primar, membru în trei asociaţii astronomice şi membru al expediţiei eclipsei solare din Chile.

            Penultima zi a fost destinată excursiei de o zi la Piatra Fântânele; vizitarea Hotelului Castel Dracula şi a sediului asociaţiei Tăşuleasa Social. Pe lângă parcurgerea  primilor 8 km ai traseului Via Transilvanica şi vizitarea Pădurii Pedagogice cu asistarea Olimpiei Puşcaş, profesor de sport, excursioniştii au avut ocazia de a sta de vorbă cu Tibi Uşeriu, triplu câştigător al ultramaratonului Arctic Ultra, care a vorbit mai ales despre importanţa sportului în vârsta adolescenţei. "Eu vă recomand să vă găsiţi câte un sport care să vă placă şi să îl practicaţi. Fiind la vârsta adolescenţei, corpul vi se formează spre aspectul definitiv şi acum este momentul să îl ajutaţi. Eu nu m-ama apucat de alergat în perioada în care sunteţi voi acum, ci la 37 de ani. Dacă aş putea să mă întorc în timp, aş schimba asta. De asemenea, observ că, mai nou, şi copiii şi adolescenţii sunt foarte afectaţi de stresul cotidian, ceea ce nu e normal. Dar sportul vă poate ajuta să vă eliberaţi de stres. Practicaţi un sport, descărcaţi-vă, şi nu fiţi agresivi unii cu alţii! ”

            Slujba din ziua de duminică a constituit încheierea taberei. Cu această ocazie, slujba a devenit interactivă. Tinerii participanţi au avut un moment de actorie şi s-au pregătit cu două cântece, spre încântarea publicului. ,,Aşa  dorim să evidenţiem”, spune Tóth Zoltán-Csaba, ,,care sunt adevăratele valori şi cât de importantă este atenţia printre aceste valori. ”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5