TABĂRA DE CREAȚIE „CULORI BISTRIȚENE”

Dintre multe tabere ale artiștilor plastici la care am participat, cea din Bistrița se contura a fi una de excepție prin modul de organizare și locația care ne-a fost oferită . Și într-adevăr, după o săptămână în care am lucrat un grup de artiști din toată țara,  bilanțul a fost impresionant. S-au realizat apropape 40 de pânze de către cei 17 artiști prezenți. Organizarea actualei tabere s-a făcut prin intermediul d-lui arh. RADU  IAȚCU din Tg. Mureș, tabără care se afla la cea de a doua ediție în Bistrița. Cazarea artiștilor s-a făcut în hotelul (de 3 stele) Diana prin bunăvoința patronului dl. IOAN RUS care ne-a pus la dispoziție spații generoase și condiții deosebite pentru care toți artiștii îi mulțumesc. Nu pot să nu remarc ospitalitaea celor din hotel și în special calitatea hranei oferită la restaurantul luxos al hotelului prin meniurile bogate și diverse, pentru care aducem mulțumiri. La VERNISAJUL omagial al taberei din 21 iulie, au fost prezenți doar o parte din artiști dl .Radu Iațcu deschizând evenimentul  mulțumind celor prezenți și motivând lipsa celorlalți. Dintre invitații de seamă la actualul vernisaj: reprezentantul Ministerului Culturii, dl. ALEXANDRU UIUIU –director al Direcției Județene pentru Cultură din Bistrița . Vorbind despre actuala ediție a taberei, dl.UIUIU s-a arătat foarte mulțumit de rezultate, tabăra atingându-și scopul prin realizarea tematică legată de prezența a 2 mari corifei ai literaturii române care au trăit pe aceste meleaguri scriitorul Liviu REBREANU și poetul George COȘBUC. Este felicitat organizatorul taberei dl.IAȚCU prin ceea ce a realizat alături de grupul de artiști. Dl. director propune o idee de tabără care poate promova orașul în viitor prin creațiile artiștilor, de asemenea propune patronului să se facă o sală de expoziții permanentă în sediul unui club de noapte care poate fi renovat și un catalog la fiecare ediție. Printre altele, dl. UIUIU este un talentat scriitor care s-a remarcat prin publicarea romanului în 2 volume ȚARA ASCUNSĂ (1000 pagini) pentru care a primit premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Sibiu pentru „cea mai bună carte a anului”. Și asta nu e tot: premiul special de excelență la Festivalul Național de Literatură din Bistrița pentru care îl felicităm urându-i și alte sucese literare.

În final dorește să felicite pe cei prezenți și în special grupul de artiști care a lucrat la Biblioteca Județeană, realizând un lucru inedit prin transformarea unui zid exterior al clădirii într-o operă de artă cu efect magic. Acest zid cu o lungime de 30 m și înalt de 2 m a fost pictat de câțiva artiști cu peisaje indigene, elemente arhitectonice și portretele câtorva personalități: G. Coșbuc, Rebrenu, Veronica Micel, Andrei Mureșan, Ion Pop Reteganul. Au participat la realizarea zidului: Radu Iațcu, Dumitru Bezem, Viorel Maxim, Ioan Pop Prilog, Julian Radu, Vasile Siminiuc și Radu Bercea cu o caligrafie a textelelor demne de toată admirația.

Vernisajul s-a desfășurat într-o atmosferă intimă, caldă și prietenoasă cu opinii lăudabile în toate aspectele vizate la un astfel de eveniment. Dl. Radu IAȚCU invită pe fiecare artist prezent să-și exprime opinia despre această tabără. Au luat cuvântul pe rând:

DUMITRU BEZEM din Piatra Neamț, care se referă la expoziția prezentă  fiecare creator cu limbajul și tehnica proprie și la posibilitatea de a putea fi aranjată într-un spațiu mai generos și special. Nu omite nici evenimentul petrecut o zi întreagă la HERINA – 20 km de Bistrița la invitația primarului VASILE GĂUREAN, un om extraordinar prin ospitalitatea și generozitatea cu care au fost primiți în grădina – parc de 30 ari un adevărat muzeu etnografic, aflată pe colina cea mai înaltă, în vecinătatea Bisericii Evanghelice, monument istoric din sec. 13, fostă mănăstire fiind cea mai veche din Transilvania. Această zi va fi subiectul unui articol separat.

VIOREL MAXIM din Roman – apreciază calitatea lucrărilor din expoziție făcând referire la zidul din curtea Bibliotecii Județene la care a participat și la atmosfera și climatul plăcut în care s-a desfășurat tabăra.

MARIA SILVEȘAN din Dej – menționează că tabăra este o deschidere spre ochii și sufletul celorlalți de la fiecare având ceva de învățat.

GABRIELA MEȘTER – din Dej – face parte din Asociația Artiștilor Plastici din Cluj, fiind prezentă în puține tabere, dar aceasta fiind extraordinară, având un colectiv foarte bun și o tabără de suflet.

CORINA PERIANU – din București – este restaurator la Muzeul Național de Artă, mulțumind pentru această invitație la tabără unde s-a simțit foarte bine alături de colegi și de fiul său student la arte,  MIHAI PERIANU – fiind cel mai tânâr membru al taberei.

RODICA OLTEANU – din București, artist profesionist și membră a U.A.P. București și A.A.P. Tg.Mureș – mulțumește celor prezenți și invitației făcută de dl. Radu la această tabără pe care o consideră foarte reușită și bine organizată în condiții deosebite. De asemenea, excursia făcută în spațiul privat al primarului aflat la al 7-lea mandat Vasile Găurean din Herina, a avut un efect binefăcător asupra psihicului uman în mijlocul unei naturi minunat organizate de mâna unui gospodar colecționar de obiecte vechi de patrimoniu popular demne de un adevărat muzeu etnografic în aer liber instalate cu grijă în cele 12 foișoare de lemn. Un om extraordinar de activ și de generos cu oaspeții, care îi vizitează spațiile.

În încheierea momentului omagial, am salutat cu mare păcere prezența celor 2 prieteni de suflet din Bistrița – fam. Vali și Gigi Puica care au venit pregătiți cu aparatul foto performant pentru a imortaliza evenimentul și pe cei prezenți alături de creațiile realizate în această tabără minunată. Le mulțumim tuturor și sperăm într-o nouă ediție pe meleaguri mirifice. La tabără au mai participat și alți artiști care nu au fost prezenți la vernisaj:

  • Nicolae Baltazaru- Tg.Mureș
  • Cristi Bârzoieș – Botoșani
  • Radu Bercea – Gura Humor
  • Ioan Bodnar – Rădăuți
  • Vladimir Kato- Miercurea Ciuc
  • Ioan Pop Prilog – Baia Mare
  • Julian Radu – București
  • Vasile Siminiuc – Suceava
  • Liviu Șoptelea - Botoșani

În ultima zi de tabără, în timpul dimineții am decis împreună cu colegi să facem o vizită celor două case memoriale aflate, pe șoseaua spre Năsăud la circa 30 km. Casa memorială a poetului G.COȘBUC aflată în centul comunei Coșbuc, ne-a impresionat în mod deosebit prin colecția de obiecte, cărți mobilier și portrete aparținând familiei poetului. La întoarcere ne-am oprit la Casa Memorială a scriitorului LIVIU REBREANU, mai puțin extinsă însă alături cu o construcție relativ nouă cu etaj, ce adăpostea colecția sa de cărți și o sală de proiecție în amfiteatru, unică, în cazul acestor muzee.

Am fost încântați de ceea ce descoperisem pe aceste meleaguri bistrițene.

  Iulie 2019  

 Rodica Olteanu, artist plastic

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5