Sună clopoţelul!

Luni sună din nou clopoţelul. Copiii sunt aşteptaţi, din nou, la şcoală de cadrele didactice pentru a primi noi cunoştinţe care le vor folosi în viaţă. Cartea, instrumentul care ne ajută să ne îmbogăţim cunoştinţele generale, dar şi scriem şi să citim, va fi răsfoită, din nou, de elevii din judeţul nostru, dar şi din întreaga ţară. Aproape 10.000 de copii sunt aşteptaţi la grădiniţă de doamnele educatoare. La învăţământul primar s-au înscris peste 14.100 elevi, la gimnaziu 14.800, iar în liceu vom avea peste 2400 de boboci.

Acestora, care probabil au cele mai mari emoţii deoarece se întâlnesc pentru prima dată cu doamna educatoare, doamna învăţătoare sau doamna dirigintă, li se adaugă elevii care abia aşteaptă să-şi reîntâlnească colegii de clasă. În acest an sunt aşteptate 28 de microbuze noi, care încă nu au ajuns, pentru şcolile de centru, unde vor învăţa elevii din cătunele judeţului. Din şase şcoli propuse spre comasare, anul acesta, două au scăpat. Este vorba de Piatra Fântânele şi Hălmăsău. Deşi Guvernul a alocat 20 milioane lei pentru reabilitarea şcolilor şi grădiniţelor din judeţul nostru, doar 18 au fost finalizate până la începerea anului şcolar.

Pe copii îi aşteaptă, pe lângă cadrele didactice titularizate în anii trecuţi, cadre didactice „noi” care au luptat pentru 252 de catedre scoase la titularizare. Ieri, la sediul Inspectoratului, a avut loc ultima şedinţă publică de repartiţie a cadrelor didactice pensionare şi a suplinitorilor necalificaţi, aproximativ 500 de candidaţi luptând pentru 300 de „scaune”. Profesorii vor fi precum societatea de azi, având la examene note între 1 şi 10 şi folosind, precum elevii, şi tehnici de copiere pentru o notă bună. Din totalul de 8.000 preşcolari şi elevi examinaţi în acest an, cu ocazia examenelor medicale, s-a constata că peste 15% au afecţiuni cronice. Din cei 8800 de copii verificaţi, 3480 provin din mediul rural şi 5400 din cel urban.

Directorul adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică, Doina Petri, spune că pe primele locuri se situează tulburările de vedere – 470 cazuri, anemiile, prin carenţa de fier – 170 cazuri, obezitate – 130 cazuri, rahitism – 102 cazuri. Din cei 2578 de copii verificaţi de ASP şi CJAS, mai mult de 100 nu au efectuate vaccinările obligatorii, conform calendarului.

În ceea ce priveşte primirea autorizaţiei sanitare de funcţionare, peste 50 de şcoli din mediul rural nu vor aviz favorabil din cauza lipsei apei curente, a grupurilor sanitare şi a condiţiilor minime de igienă.

Deşi se anunţa că peste 38.000 de elevi din judeţ vor primi miere de albine, promisiunea este deocamdată incertă, însă ştim sigur că elevii din clasele I-VIII şi grădinarii vor primi, în continuare, corn şi lapte, partea de panificaţie fiind adjudecată de firmele SC Autovalmar SRL şi SC Gamma SRL, iar lactatele de firma LaDorna. Elevii care provin din familii nevoiaşe, a căror venituri nu depăşesc pe membru de familie 150 lei, vor primi şi în acest an „Bani de liceu”, 180 lei pe lună. Merge mai departe şi programul Euro 200 privind subvenţia pentru cumpărarea de calculatoare.

Pe locuri, fiţi gata… clopoţelul sună!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5