Sultana Salvan se joacă cu îngerii din ceruri

Sultana Salvan „Mi-a fost foarte dragă arta păpuşilor, aşa am reuşit 50 de ani să rămân în această breaslă”

O veste tristă s-a abătut astăzi peste Bistriţa. Doamna păpuşilor, Sultana Salvan a trecut în veşnicie. S-a născut pe 24 ianuarie 1929 în Năsăud. Educatoare la Bistriţa, timp de 32 de ani, întemeietoarea şi coordonatoarea Trupei de Teatru "Nichipercea" (astăzi “Alexandru Misiuga”), timp de 50 de ani. În urmă cu ceva timp, la retragere, distinsa doamnă acorda un interviu cotidianului nostru:
- Stimată doamnă Sultana Salvan, de când fiinţează Trupa de Păpuşi a Casei de Cultură din Bistriţa?
-În toamna anului şcolar 1954-1955 a apărut la un cerc pedagogic, într-o sală de clasă, Alexandru Misiuga. S-a pus problema înfiinţării unei trupe de teatru de păpuşi. Denumirea trupei, în acea vreme, era NICHIPERCEA. Multe din piesele de teatru importante, montate de-a lungul timpului, au avut ecou multă vreme în sălile de spectacole. Dintre piesele de teatru jucate atunci amintim: ”Comoara din ladă”, ”Vasilache la nuntă”, ”În aşteptarea lui Moş Gerilă”, ”Boroboaţele lui Gigel”, ”De-ale lui Păcală”, ”Prima lecţie”. O mare parte din piesele de teatru au fost scrise de epigramistul Alexandru Misiuga. Printre păpuşarii de care se leagă istoricul de peste 5 decenii îi amintim pe: Al. Misiuga, Elvira Botoş, Cornel Botoş, Rozalia Brendea, Maria Pop, Virgil Raţiu şi alţii. Numeroasele participări la festivaluri naţionale au adus teatrului importante premii.
-Cum a evoluat trupa în decursul celor 50 de ani?
-Nu ne-a fost uşor, a fost foarte greu. La început, până am deprins mânuirea păpuşilor am avut o reţinere. Însă a fost alături de noi Horia Pop, actor la Teatrul de Păpuşi din Cluj. Apoi a venit criticul dramaturg Mihai Crişan de la Bucureşti şi Mihai Leonte de la Teatrul "Ţăndărică". Abia acum îmi dau seama prin ce am trecut, după 50 de ani. Am reuşit să menţin această formaţie cu greu. Păpuşi nu am prea avut pentru că sunt foarte scumpe, le-am recondiţionat pe cele vechi care sunt de o vârstă cu trupa.
-Ce sunt păpuşile?
-Păpuşile pentru mine reprezintă a doua profesie, pe lângă cea de educatoare. Mi-a fost foarte dragă arta păpuşilor şi de dragul păpuşilor şi al copiilor am reuşit 50 de ani să rămân în această breaslă.
-Cum veţi sărbători acest eveniment?
-Printr-o ultimă piesă pe care am făcut-o şi vreau să-mi iau rămas bun de la trupă cu regret. Trebuie să promovăm cadre tinere care să ducă mai departe această primă cultură care este pentru copii. De la preşcolari se pleacă totul. Ei trebuie să ştie că un popor fără cultură nu înseamnă nimic. Vreau să rog pe urmaşii mei ca să-i îndrume pe puii de oameni din România să iubească arta şi frumosul.
-Viaţa este o poveste?
-Uneori da. Noi promovăm întotdeauna şi vrem să iasă la suprafaţă binele. Lupta dintre rău şi bine este scoasă în evidenţă prin poveştile noastre.
-Momente speciale în decursul anilor..?
-Când am luat premiul special al juriului, premiul I cu medalia juriului pentru piesa "Comoara din ladă" a lui Alexandru Misiuga. A fost o piesă folclorică cu tot ce are mai frumos judeţul
nostru, fiind ajutaţi de colegii noştri de la "Cununa de pe Someş". De altfel, mai peste tot pe unde am fost am venit cu un premiu acasă.
-Veţipărăsi trupa?
-Sufleteşte niciodată. Dacă vor avea nevoie de mine voi fi alături de ei şi îi voi ajuta cu mare drag.
……
Drum bun pe cărările cu stele doamna Nita, veţi rămâne mereu în sufletele copiilor!

Comentarii

19/07/12 22:13
Domnica Dologa

Dumnezeu , sa o primeasca in ceruri si Lumina Sfanta sa o insoteasca pt. vesnicie! Mi-a fost aproape, iar de dragul ei am activat si eu la Teatrul de papusi in perioada 2000-2002. A fost o experienta frumoasa si plina de caldura din partea doamnei Nita. Ii placea f. mult romanta ,, Te-astept in paradisul viselor,, ..... ii spun si eu; Drum bun , in paradisul viselor, distinsa DOAMNA NITA!

15/10/12 14:35
luminita-oradea

Cu mare tristete in suflet am citit azi acest anunt. Am cunoscut-o pe dna.Nita in spital la Cluj acum 6 ani, a fost ca o mama pentru mine, alinandu-mi suferinta din acea perioada. Am tinut legatura de atunci, de fiecare data auzind-o cu o vorba buna. Regret enorm ca nu o voi mai putea auzi. Dumnezeu sa o aseze alaturi de cei drepti si buni, asa cum a fost si dansa. Condoleante sorei sale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5