Suflet de român. Ziua Națională a României, marcată la Şcoala Gimnazială "Lucian Blaga”

Prof. înv. primar Gabriela Tocianiuc

,,Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut,ci mai ales iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară”, spunea marele poet Mihai Eminescu.
Ziua Naţională a României, aniversată în fiecare an în data de 1 Decembrie, este momentul de readucere în memoria colectivă a luptei de veacuri a românilor de pretutindeni pentru unitate şi integritate naţională. 1 Decembrie este Ziua Naţională a României, dar şi a noastră, a tuturor românilor. Fiinţa noastră este încărcată de sacrificiul depus de strămoșii noştri pentru a-şi apăra ţara. Noi suntem datori ţării în care ne-am născut şi este timpul să învăţăm să o preţuim la adevărata ei valoare. Educaţia patriotică trebuie să fie pentru fiecare dascăl o prioritate şi o obligaţie morală. Cunoaşterea trecutului istoric, tradiţiile şi obiceiurile specifice poporului românesc încep în familie şi se conturează cu sprijinul şcolii şi al comunităţii locale, în care vieţuim.
1 Decembrie, zi sfântă pentru neamul românesc, a fost marcată, vineri, 25 noiembrie 2022, prin lansarea Proiectului educațional, intitulat sugestiv, "SUFLET DE ROMÂN”, la iniţiativa cadrelor didactice de la Şcoala Gimnazială "Lucian Blaga”, Bistriţa.
Totul s-a desfășurat într-un cadru festiv şi deosebit de primitor, debutând cu intonarea Imnului national, dar şi cu pâinea şi sarea pământului, obicei străvechi românesc. Elevii claselor gimnaziale, conduşi de doamna profesor Alina Ciubotariu, au răspuns cu sinceritatea şi gingăşia specifică vârstei lor, la întrebarea: "Ce înseamnă pentru mine România?”, prin esee şi creaţii proprii, deosebite, care s-au bucurat de aprecieri unanime, producând reale emoţii în rândul celor implicaţi.
Nici elevii clasei a IV- a B, conduşi de doamna profesor Gabriela Tocianiuc, nu s-au lăsat mai prejos şi ne-au oferit o adevărată lecţie de istorie locală. Totul a pornit de la cartea "Povestiri istorice locale”, scrisă de domnul profesor Nicoară Vasile,care a fost unul dintre invitaţii de seamă ai acestei activităţi.
Întreaga activitate s-a încheiat cu un frumos program artistic susţinut de elevii clasei a IV –a B, dar şi de corul Şcolii Gimnaziale "Lucian Blaga”, coordonat de doamna profesor Ioana Leonte.
Proiectul lansat astăzi va continua şi în perioada următoare, până la sfârşitul anului şcolar, în parteneriat cu grădiniţele din municipiul Bistriţa, dar şi cu Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc”, prin doamna bibliotecar şcolar, Maria Clapa.
Cum Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric prin care toate provinciile locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiaşi stat national – ROMÂNIA, tot astfel şi elevii Şcolii Gimnaziale "Lucian Blaga”, mai mici, mai mari şi-au unit îndemânarea şi priceperea, entuziasmul şi dragostea de ţară sărbătorind acest eveniment.
Toate desenele, colajele, posterele, machetele, eseurile prezentate au transmis un singur mesaj:
ROMÂNIA, TE IUBIM!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5